Uniunea Europeană duce lipsă de ulei de floarea soarelui. Războiul din Ucraina blochează transporturile

Asociația europeană a industriei uleiurilor vegetale spune că Uniunea Europeană se confruntă cu un deficit de ulei de floarea soarelui, relatează Reuters, care adaugă că aproximativ 35%-45% din uleiul de floarea soarelui prelucrat în Europa vine din Ucraina şi se estimează că stocurile disponibile în UE acoperă patru-şase săptămâni.

„Dincolo de această perioadă, este posibil ca lipsa seminţelor de floarea soarelui şi alternativele limitate să ducă la un deficit de ulei de seminţe de floarea soarelui îmbuteliate/rafinate pe piaţa europeană, care va fi resimţit de consumatori”, se arată într-un comunicat al FEDIOL.

Presa internațională mai spune că 80% din exporturile globale de semințe de floarea soarelui vin din Rusia și Ucraina, iar în urma conflictelor importatorii trebuie să caute alternative.

Războiul a oprit livrările ucrainene de ulei de floarea soarelui către UE, care de obicei reprezentau 200.000 tone pe an, a informat FEDIOL.

Organizaţia adaugă că producătorii din UE încearcă să compenseze impactul războiului transferând pe piaţa alimentară volume limitate de ulei de floarea soarelui destinat pentru biomotorină combustibilă.

Ce pierde Europa în urma sancțiunilor impuse Rusiei

Pentru a opri conflictul din Ucraina, UE, Marea Britanie, SUA, dar și Japonia au impus un set de sancțiuni severe Rusiei. Cine are însă de pierdut sau de câștigat în urma acestora? O analiză XTB Polonia prezintă toate riscurile.

Invazia rusă a Ucrainei a fost un act de agresiune nemaivăzut în Europa de zeci de ani.  Pe măsură ce a spulberat ordinea de după cel de-al Doilea Război Mondial pe Vechiul Continent, ducând la revenirea violenței, țările din Europa și din alte părți ale lumii s-au grăbit să condamne acțiunile Rusiei.

Au fost anunțate sancțiuni de o amploare fără precedent, care au dus la închiderea bursei de valori din Moscova și la o prăbușire de peste 90% a indicelui acțiunilor rusești listate la Londra.

Cu toate acestea, sancțiunile împotriva Rusiei au și efecte secundare. Casa de brokeraj pe burse internaționale, XTB, filiala Polonia, a sumarizat grupurile de acțiuni care pot fi considerate câștigătoare și învinse.

Pierzători

Vom începe cu perdanții deoarece este mult mai ușor de subliniat care sectoare pierd din cauza sancțiunilor care au dus la perturbări în comerțul internațional și au generat unde de șoc pe piețele financiare.

Printre grupurile de acțiuni care au fost cele mai afectate de sancțiuni se numără cele care au fost vizate de sancțiuni în primul rând – instituțiile financiare și companiile aeriene.

Cu toate acestea, sectorul auto este, de asemenea, afectat pe măsură ce companiile încep să se auto sancționeze și să oprească operațiunile în Rusia.