În timp ce Uniunea Europeană este în căutare de alternative de gaze pentru a reduce independența față de resursele rusești, aceasta devine tot mai dependentă de panourile solare produse în China. O analiză Eurostat a arătat că anul trecut China a produs 75% de panouri solare din producția globală.
În anul 2021, panourile solare făcute în China, care este cel mai mare poluator al lumii, au reprezentat 75% din producţia globală. În același timp, producţia din Europa nu a reprezentat decât 2,8% din producția la nivel global.
În 2021, Uniunea Europeană a importat din afara statelor care compun blocul panouri solare de 11,2 miliarde de euro
În cursa pentru a scăpa de gazul rusesc, care a stat la baza construcţiei industriale a Germaniei, de exemplu, Europa se scufundă într-o nouă dependenţă, cea de panouri solare made in China. „Europa se chinuie să scape de dependenţa sa de Rusia, dar riscă să crească dependenţa faţă de un alt stat autoritar, China, în goana după resurse alternative de energie.“, se arată într-o analiză publicată recent de Yahoo Finance.
Anul trecut, Uniunea Europeană a importat din afara statelor care compun blocul panouri solare de 11,2 miliarde de euro, ceea ce a reprezentat cu 40% mai mult faţă de 2020, se precizează în cel mai recent raport al Eurostat. În continuare, statisticile disponibile pe InfoLink, o companie de consultanţă din Taiwan, au arătat că din luna ianuarie 2022 şi până în august 2022 valoarea panourilor vândute de China către Europa a ajuns la peste 16 miliarde de dolari (15 miliarde. euro), mai mult decât dublu faţă de suma de 7,2 miliarde de dolari de anul trecut. În consecință, creşterea a fost cauzată şi de scumpirea masivă a polysiliconului, aceasta fiind materia primă cheie pentru producerea panourilor, dar şi pe fondul cererii semnificative din partea Uniunii Europene.
Comisia Europeană vine cu noi reglementări în privința industriei de ambalaje
Comisia Europeană va anunţa în zilele următoare noi reguli cu privire la industria de ambalaje, de la capsulele de cafea şi până la sticlele din plastic de unică folosinţă. Măsura a afost luată cu scopul de a reduce cantitatea de deşeuri generată, a relatat Bloomberg.
Noile reglementări propuse de către Comisia Europeană vizează creşterea sustenabilităţii ambalajelor, una dintre principalele utilizări ale plasticului şi hârtiei, potrivit unui document de lucru consultat de sursa citată. Ţările şi firmele din Uniunea Europeană vor trebui să țină cont de faptul că ambalajele utilizate de produsele de zi cu zi pot fi reciclate mai uşor sau sunt biodegradabile.
„O economie circulară a ambalajelor va ajuta la decuplarea dezvoltării economice de utilizarea resurselor naturale. Cantitatea de ambalaje a crescut mai rapid în ultimii ani decât venitul naţional brut, ceea ce a condus la creşterea emisiilor de CO2 şi a altor emisii poluante, precum şi la supra exploatarea resurselor naturale, a pierderii de diversitate şi la poluare.”, se precizează în documentul de lucru al Comisiei Europene consultat de sursa menționată anterior.