Uniunea Europeană ia în considerare posibilitatea de a importa gaze naturale din Argentina

Sursă: Dreamstime

În prezent, Uniunea Europeană (UE) ia în considerare posibilitatea de a importa gaze naturale lichefiate (GNL) din Argentina, care este importator net de gaze, deși intenţionează să îşi extindă producţia internă.

Uniunea Europeană ar putea importa GNL din Argentina

Un proiect al memorandumului de înţelegere, care ar putea fi semnat luni de cele două părţi, indică obiectivele de limitare a schimbărilor climatice și faptul că orice acord în domeniul gazelor nu trebuie să afecteze propriile necesităţi de consum ale Argentinei. În document respectiv se arată că acele două părţi vor colabora în domeniul energiei regenerabile şi în domeniul hidrogenului şi vor face eforturi pentru reducerea emisiilor de metan în lanţurilor lor de aprovizionare cu gaze.

„Participanţii fac eforturi pentru a coopera în vederea asigurării unui flux stabil de gaze naturale lichefiate (GNL) din Argentina către Uniunea Europeană”, se arată în documentul consultat de agențiai de presă Reuters, document ce ar putea fi modificat înainte de a fi publicat.

Potrivit sursei citate anterior, Comisia Europeană (CE) nu a dorit să vorbească despre acest subiect.

În prezent, Argentina se confruntă cu un deficit de energie

În prezent, Argentina se confruntă cu un deficit de energie, fiind nevoită să importe combustibili în lunile când are cel mai ridicat consum. În 2022, de exemplu, a înregistrat un deficit comercial în domeniul energiei de cinci miliarde de dolari americani. Argentina, care este pe locul doi în lume la rezervele neconvenţionale de gaze, își extinde producţia la formaţiunea de şisturi Vaca Muerta din Patagonia.

Lisa Fischer a cerut deja Uniunii Europene (UE) să se concentreze pe sprijinirea Argentinei în dezvoltarea energiei regenerabilă şi combaterea schimbărilor climatice.

„Până când vor fi exploatate zăcămintele din Argentina – ei nu au nici măcar infrastructura completă de export pentru a trimite gaze către Europa – nu cred că UE va mai avea nevoie de gaze”, a zis ea, conform sursei citate anterior.

OMV va continua să importe gaze din Rusia

În timp ce Uniunea Europeană (UE) caută alternative pentru gazele din Rusia, directorul executiv al grupului energetic austriac OMV a anunțat că, în această iarnă, va continua să cumpere cea mai mare parte a gazului din Rusia, deși și-a asigurat contracte de rezervă care acoperă în totalitate nevoile sale de import din alte surse. Alfred Stern a spus că la 18 luni de la izbucnirea războiului din Ucraina, OMV nu are de gând să încerce să renunțe la contractul său pe termen lung cu Gazprom, semnat în 2018.

„Atâta timp cât Gazprom va livra … noi vom continua să luăm aceste cantități de la Gazprom”, a spus el într-un interviu acordat pentru Financial Times.

Întrebat dacă sancțiunile UE cu privire la gazul rusesc ar fi pozitive și negative pentru OMV, el a spus că problema trebuie „rezolvată de către politicieni, ei să decidă”, dar a avertizat că „eliminarea anumitor surse va duce de asemenea la prețuri mai mari”.

„Avem obligația ca și companie industrială să ne asigurăm că folosim aceste surse atâta timp cât sunt acceptabile din punct de vedere legal”, a adăugat el.