Uniunea Europeană ia poziție în conflictul dintre Statele Unite ale Americii și Iran. Este o decizie de ultimă oră luată la Bruxelles care nu va fi deloc pe placul americanilor și al președintelui Donald Trump. UE încearcă să medieze conflictul imens de după lichidarea generalului iranian Qassem Soleimani.
Uniunea Europeană încearcă să ia o poziție clară în conflictul dintre SUA și Iran. Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell l-a invitat la Bruxelles pe ministrul iranian al Afacerilor Externe, Mohammad Javad Zarif, a anunţat acesta duminică, printr-un comunicat al UE care îndeamnă la „detensionarea” situaţiei din Orientul Mijlociu, potrivit AFP.
Decizia care-l va enerva pe Trump
Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă a făcut această invitaţie, fără a oferi o dată exactă, într-un comunicat în care a detaliat convorbirea telefonică pe care a avut-o în acest weekend cu Zarif. Această decizie nu va fi deloc pe placul președintelui american, Donald Trump, care a decis să meargă până la capăt în conflictul cu Iran.
Arhitectul strategiei iraniene în Orientul Mijlociu, Soleimani a fost ucis, precum şi un înalt responsabil irakian pro-iranian, în timpul unui atac american cu dronă în apropiere de Bagdad.
Cu excepţia notabilă a Israelului care şi-a adus sprijinul americanilor, majoritatea liderilor mondiali, în special europeni, şi-au exprimat îngrijorarea după acest atac, făcând apel la „reţinere”.
De altfel, secretarul de stat american Mike Pompeo le-a reproşat europenilor că nu au fost „la fel de utili” pe cât ar fi trebuit să fie în cazul generalului iranian Qassem Soleimani ucis într-un raid în Irak.
Tensiunile dintre SUA și Iran sunt la cote maxime
Oficiali iranieni au promis că ţara lor va răzbuna moartea acestui general, care conducea Forţa Quds, unitate specială din corpul Gardienilor Revoluţiei însărcinată cu operaţiunile externe şi pe seama căruia Statele Unite au pus atacuri soldate cu moartea a numeroşi americani în regiune.
În replică, preşedintele Donald Trump, care a ordonat operaţiunea în care a fost ucis Soleimani, a spus că SUA au stabilit o listă cu 52 de obiective iraniene – numărul americanilor luaţi ostatici în 1979 la ambasada americană din Teheran – care vor fi lovite în eventualitatea unor represalii iraniene, printre aceste obiective fiind şi situri cultural-istorice.
Raidul american a fost criticat de responsabili irakieni, care au acuzat SUA de încălcare a suveranităţii Irakului, iar parlamentul de la Bagdad a adoptat duminică o rezoluţie prin care cere retragerea tuturor trupelor străine din Irak, solicitare susţinută de premierul irakian demisionar Adel Abdul Mahdi.