Uniunea Europeană impune restricții Chinei, pentru prima dată din 1989, în ciuda intereselor comerciale ale Germaniei.
Problematica drepturilor minorității uigure se dovedește mai importantă pentru Bruxelles decât posibilele avantaje economice ale unei relații amicale cu China.
Uniunea Europeană impune restricții Chinei. Cine se află pe lista neagră
Uniunea Europeană sancţionează China pentru abuzuri asupra drepturilor omului în cazul minorităţii musulmane uigure din provincia Xinjiang, a declarat luni pentru DPA şi Reuters o sursă europeană, după un acord al miniştrilor de externe din blocul comunitar.
Ultima dată când UE a impus măsuri punitive împotriva Beijingului pentru încălcări ale drepturilor omului a fost după masacrul din Piaţa Tiananmen din 1989. Atunci, UE a introdus un embargou asupra armelor.
Numele ţintelor vizate de măsuri precum îngheţarea activelor sau interdicţia de călătorie în UE urmează să fie făcute publice în cursul zilei de luni, ultimul pas în implementarea sancţiunilor.
Potrivit sursei citate, pe lista neagră se află patru oficiali şi o companie din China.
Sute de mărturii privind încălcarea drepturilor omului
În ultimii ani, sute de etnici uiguri, kazahi şi hui au depus mărturie despre cum au fost ţinuţi în lagăre de prizonieri ca parte a ceea ce observatorii spun că este o campanie a guvernului chinez de asimilare cu forţa a minorităţilor etnice.
Guvernul chinez spune că aceste lagăre, unde se estimează că au fost închise peste un milion de persoane începând din 2017, sunt „centre de educaţie vocaţională” pentru eradicarea extremismului şi terorismului.
Uigurii sunt un popor popor turcic, care trăiesc în mare parte pe teritoriul Chinei de azi, în provincia Xinjiang, numit și Turkistanul de Est.
Peste 7,2 milioane de uiguri în China
Circa trei pătrimi din uiguri trăiesc în China, iar restul sunt răspândiți în Kazahstan și Kîrgîzstan. La recensământul din anul 1990, existau în China 7.214.431 uiguri din care 99,73 % trăiau în regiunea autonomă Xinjiang, 5.739 uiguri în provinvcia Hunan, iar 2.021 în Beijing (Peking).
Uigurii vorbesc uigura, care are forma scrisă ca și arabo-persană. Majoritatea uigurilor sunt de religie sunită o ramură a religiei islamice.
Trebuie precizat că Germania reprezintă aproximativ o treime din comerţul Chinei cu Uniunea Europeană, iar Angela Merkel a avut o poziție mai degrabă reținută cu privire la sancțiunile impuse de UE Beijingului.
Berlinul caută o întărire, pe fondul crizei pandemice, a legăturile comerciale cu China. În timp ce mulţi dintre politicienii germani critică poziţia cancelarului german, sectorul de business al ţării o urmează pe Merkel.