Deși Marea Britanie a părăsit oficial Uniunea Europeană în luna februarie a acestui an, de abia de la 1 ianuarie 2021, UE începe procesul de implementare a pactului post-Brexit.
Barnier i-a asigurat pe diplomați că, în divorț, ambele părți pierd, dar a afirmat că acordul încheiat este „rezonabil”, notează ABC.
Ambasadorii țărilor Uniunii Europene (UE) s-au întâlnit vineri pentru a discuta despre acordul privind relația post-Brexit încheiat joi cu Regatul Unit, un prim pas către aplicarea provizorie a pactului de la 1 ianuarie, când legislația comunitară nu se va mai aplica pe teritoriul britanic.
„Statele membre UE vor începe acum să revizuiască cele 1.246 de pagini ale acordului și vor continua acest exercițiu copleșitor în zilele următoare”, a scris pe Twitter Sebastian Fischer, purtătorul de cuvânt al președinției rotative a UE deţinută de Germania până pe 31 decembrie..
La doar o zi după ce Londra și Bruxelles au ajuns la acord, negociatorul UE, Michel Barnier, a informat ambasadorii statelor membre despre textul convenit.
Barnier a fost felicitat
Surse comunitare au indicat faptul că țările le-au mulțumit lui Barnier și echipei sale pentru munca desfășurată și au subliniat importanța rămânerii lor unite pe tot parcursul procesului de negociere cu Londra.
În orice caz, țările au solicitat Comisiei Europene „puțin timp” pentru a studia textele și să existe puncte de contact disponibile în zilele următoare în executivul comunitar, precum și o listă cu cele mai importante măsuri pe care statele membre ar trebui să le adopte pentru a fi gata pe 1 ianuarie, când Marea Britanie va deveni definitiv o țară terță.
De asemenea, au solicitat ca rezerva de 5.000 de milioane de euro prevăzută în bugetul UE pentru perioada 2021-2027 să fie prezentată în curând pentru a sprijini țările și sectoarele economice cele mai afectate de plecarea Regatului Unit din Uniunea Europeană.
Barnier i-a asigurat pe diplomați că ambele părți pierd în divorț, dar a afirmat că acordul încheiat este „rezonabil” și protejează interesele Celor 27.
„Ambasadorii UE i-au lăudat pe Michel Barnier și echipa de negocieri a UE pentru rezistența și fermitatea de care au dat dovadă în faţa unei presiuni intense în timpul negocierilor privind Brexitul cu Marea Britanie”, a spus Fischer pe Twitter când s-a încheiat întâlnirea ambasadorilor.
Președinția germană a decis să trimită o scrisoare Parlamentului European prin care comunică intenția statelor membre de a aplica acordul provizoriu la 1 ianuarie, înainte ca Parlamentul European să-și dea acordul cu privire la textul din sesiunea plenară care va avea loc între 18 și 21 ianuarie.
„Ambasadorul german în UE, Michael Clauss, a semnat o scrisoare adresată Parlamentului European cu privire la intenția statelor membre UE de a lua o decizie cu privire la punerea în aplicare preliminară a acordului în următoarele zile”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției germane, Sebastian Fischer, care a adăugat că țările au susținut scrisoarea „în unanimitate”.
Surse diplomatice au precizat că scrisoarea include necesitatea unei aplicări provizorii pentru a evita „întreruperile semnificative” în relațiile dintre UE și Regatul Unit „cu consecințe grave pentru cetățeni și companii la sfârșitul perioadei de tranziție, pe 1 ianuarie”.
”Un control democratic complet”
Potrivit surselor, aplicarea provizorie va permite, de asemenea, „un control democratic adecvat și complet” al convenției exercitat de către Parlamentul European și Consiliul statelor membre înainte de ratificarea sa finală.
Camera Europeană este însărcinată cu ratificarea acordului cu Regatul Unit, însă, din cauza prelungirii negocierilor până în ajunul Crăciunului, s-a fost considerat că este imposibil să se facă acest lucru în 2020. Astfel, Comisia Europeană a propus, joi, să aplice documentul provizoriu între 1 ianuarie și 28 februarie 2021.
Totuşi, această cerere provizorie necesită și o serie de proceduri pe care clubul comunității speră să le finalizeze înainte de sfârșitul anului. După reuniunea diplomaților de vineri, guvernele statelor membre vor avea la dispoziție câteva zile pentru a examina acordul. Peste câteva zile, Consiliul, care reunește țările UE, va vota asupra deciziei privind aplicarea provizorie și o va semna.
Scopul este semnarea și publicarea pactului în „Jurnalul Oficial” al UE înainte de sfârșitul anului, astfel încât acesta să poată intra în vigoare provizoriu la 1 ianuarie. În ianuarie, va avea loc votul în Parlamentul European, iar Consiliul va lua decizia de încheiere a acordului.
Deși Parlamentul European nu va vota până în ianuarie, lunea viitoare (28 decembrie), la ora 10:00 (9:00 GMT), liderii grupurilor parlamentare vor organiza o ședință la care i-au invitat pe președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, și pe negociatorul comunitar, Michel Barnier.