La numai un an înainte de preluarea preşedinţiei Uniunii Europene de către Belgia, în cel de-al doilea semestru al lui 2010, ministrul de externe Karel De Gucht a criticat modul în care evoluează lucrurile în Uniune şi a afirmat că aceasta se îndreaptă către un „organism condus de marile state”.
„Criza a dezvăluit punctele slabe ale Europei. Ne-am şi aşteptat de la ea la un răspuns mai ferm. Acesta nu a venit”, a declarat şeful diplomaţiei belgiene.
„Ba dimpotrivă, Europa nu merge”, a adăugat Karel De Gucht, citând în special dificultăţile din jurul Tratatului de la Lisabona precum şi atitudinile divergente ale statelor membre în gestionarea crizei.
Acesta a ţinut să precizeze că modul în care se iau decizii la nivelul Uniunii nu este deloc corect: „Istoria UE a fost întotdeauna caracterizată de o balansare între o mare integrare şi eforturile unor state membre, în general cele mai mari, de a lucra într-un grup restrâns, după care acordurile concluzionate sunt prezentate pentru execuţie Consiliului de miniştri. La ora actuală ne aflăm din nou în această situaţie”, a insistat ministrul belgian de externe.
Acesta a dat exemplul summitului G20, pregătit în prealabil la Berlin de către grupul restrâns de state membre ale UE şi a afirmat că „este inacceptabil ca un astfel de grup restrâns să pună în pericol procesul european normal”.
Fără să le menţioneze la modul direct, diplomatul belgian s-a referit evident la ţări precum Marea Britanie, Franţa şi Germania, care de când a început criza au organizat tot felul de reuniuni la care au participat doar ele, fără să consulte niciun alt stat membru.
Sursa: La Libre