Uniunea Europeană şi-a reafirmat joi voinţa ca activitatea de cercetare să fie în continuare o prioritate în următorii ani, pentru că o Europă "competitivă" şi "de vârf" este cea mai bună cale pentru a depăşi criza.
"Astăzi există un consens politic clar asupra importanţei C+D (cercetare+dezvoltare)", a subliniat comisarul european pentru cercetare, inovare şi ştiinţă, Máire Geoghegan-Quinn, într-o conferinţă de presă, la Sopot, după reuniunea informală a miniştrilor responsabili pentru competitivitate din Uniunea Europeană, organizată de preşedinţia poloneză a Consiliului UE.
Comisarul european a amintit că, în pofida dificultăţilor financiare, ţări ca Germania, Franţa şi Irlanda şi-au mărit fondurile destinate cercetării şi dezvoltării, ca şi Comisia Europeană (CE).
"Economiştii coincid asupra faptului că investiţiile în cercetare şi inovare reprezintă calea refacerii după criză, inovarea este crucială pentru a obţine o creştere sustenabilă şi unicul mod de a crea locuri de muncă durabile în contextul globalizării", a explicat Máire Geoghegan-Quinn.
În cursul primelor două zile ale reuniunii s-au dezbătut formule privind extinderea programelor europene de C+D, ca şi mecanismele de implicare a întreprinderilor mici şi mijlocii şi de simplificare a proceselor administrative şi birocratice de acces la ajutoare.
"Este important ca toţi să ia parte, nu ne putem permite modele de dezvoltare diferite în cadrul Europei’, a semnalat comisarul european, care a subliniat importanţa potenţării ‘sinergiilor între lumea academică şi întreprinderi".
Ministrul polonez al ştiinţei, Barbara Kudrycka, şi-a exprimat la rândul său convingerea că "o Europă mai competitivă în termeni de C+D este cea mai bună formă de a depăşi această criză şi viitoare crize".
SURSA: Agerpres