Uniunea Europeană nu a adoptat noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Nu s-a ajuns la un acord

UE, Rusia

SURSA FOTO: Dreamstime

Joi, 23 februarie, țările membre ale Uniunii Europene nu au reușit să cadă de acord asupra unui noi set de sancțiuni împotriva Rusiei. Discuțiile urmează să fie reluate vineri, la exact un an de la izbucnirea războiului din Ucraina.

Cele 27 de țări membre ale blocului comunitar trebuie să agreeze cu unanimitate introducerea noilor sancțiuni. Potrivit unei surse diplomatice europene, Polonia a blocat pachetul de sancțiuni pe fondul unor excepții propuse la interzicerea importurilor UE de cauciuc sintetic produs de Rusia.

Discuțiile vor fi reluate mâine, la un an de la izbucnirea războiului

Diplomații polonezi susțin că amploarea excepțiilor este atât de mare, încât sancțiunile ar deveni ineficiente, relatează Reuters.

Alte surse diplomatice spun că excepțiile au fost propuse pentru a da satisfacție Italiei, susținută de Germania.

Reprezentanții statelor membre se vor întâlni din nou vineri, 24 februarie, ora locală 10:00 (09:00 GMT), în ziua în care se împlinește exact un an de la declanșarea invaziei rusești în Ucraina.

Pe data de 16 decembrie 2022, ca reacție la decizia Rusiei de a continua războiul de agresiune împotriva Ucrainei, Comisia Europeană a adoptat al nouălea pachet de sancțiuni, ultimul înaintea celui aflat în discuție acum.

Printre măsurile incluse în aceste pachete se numără interdicţii cu privire la exporturile de motoare de drone, exporturile de produse şi tehnologii cu dublă utilizare, investiţiile în sectorul minier, tranzacţiile cu Banca Rusă de Dezvoltare Regională şi furnizarea de servicii de publicitate, de cercetare de piaţă şi de sondare a opiniei publice.

Ce conține pachetul de sancțiuni propus de către Comisia Europeană?

Noul pachet de sancțiuni a fost propus de către Comisia Europeană (CE) și include: interdicţii pentru importuri din Rusia în valoare de peste 10 miliarde de euro, interzicerea importurilor de cauciuc rusesc și interzicerea exporturilor europene către Rusia pentru echipamente tehnologice şi piese de schimb pe care țara respectivă le-ar putea folosi pe câmpul de luptă din Ucraina.

Comisia Europeană a propus, de altfel, că statele membre din UE să monitorizeze mai bine activele ruseşti aflate pe teritoriile lor, în timp ce Bruxelles-ul caută modalităţi de a folosi activele rusești pentru finanţarea reconstrucţiei Ucrainei după ce se va încheia războiul, însă unele state membre UE nu sunt mulţumite de riscul de a primi amenzi în cazul unor deficienţe în raportarea activelor rusești.

„Sunt mai multe chestiuni divergente, inclusiv asupra cauciucului şi obligaţiilor de raportare”, a precizat una dintre acele surse.