Uniunea Europeana plateste tinerii romani care lucreaza in folosul comunitatii

Tineret pentru Europa este, alaturi de Leonardo da Vinci si Socrates, unul dintre programele comunitare coordonate de la Bruxelles, care se adreseaza tinerilor cu varsta cuprinsa intre 15 si 25 ani, rezidenti in cele 15 state membre ale Uniunii Europene, precum si celor din celelalte tari participante. Programul ofera tinerilor posibilitatea de a desfasura diverse activitati in spatiul european, in afara sistemelor formale de invatamant si a altor structuri de pregatire.Romania si-a manifestat i

Tineret pentru Europa este, alaturi de Leonardo da Vinci si Socrates, unul dintre programele comunitare coordonate de la Bruxelles, care se adreseaza tinerilor cu varsta cuprinsa intre 15 si 25 ani, rezidenti in cele 15 state membre ale Uniunii Europene, precum si celor din celelalte tari participante. Programul ofera tinerilor posibilitatea de a desfasura diverse activitati in spatiul european, in afara sistemelor formale de invatamant si a altor structuri de pregatire.
Romania si-a manifestat intentia de a se implica in programul Tineret pentru Europa inca de la adoptarea celei de a treia faze a programului (14 martie 1995), in acest scop fiind constituita si Agentia pentru Cooperare Europeana in domeniul Tineretului, EUROTIN, dar derularea efectiva a primelor proiecte a avut loc de-abia la sfarsitul anului 1997.
Intrarea in noul program Tineret va avea loc in luna mai a acestui an. Din bugetul total alocat tarilor membre si participante (520 milioane euro), Romania urmeaza sa primeasca 2,5 milioane euro. De data aceasta insa, accentul va fi pus pe integrarea noastra in Serviciul European de Voluntariat si pe dezvoltarea actiunilor in folosul direct al tinerilor si comunitatilor locale (initiative).
Continutul
programului
Serviciul Voluntar
European
Este un program pe care Romania il acceseaza pentru prima data, iar participarea nu este deloc usoara, deoarece nu dispunem de un cadru legislativ adecvat. Inexistanta unei legi a voluntariatului (proiectul a fost uitat de mult timp in sertarele parlamentarilor) creeaza probleme legate nu numai de statutul tinerilor ce se vor implica in acest proiect, dar chiar si in obtinerea vizelor pe termene mai mari de o luna.
Stagiile de voluntariat dureaza de la o luna pana la un an de zile si constau in actiuni menite sa aduca beneficii comunitatii: protectia mediului, pastrarea patrimoniului cultural, actiuni social – educative (inclusiv cele destinate sa atenueze suferintele cauzate de SIDA, consumul de droguri etc.), combaterea rasismului si a altor forme de excludere, informare pentru tineret, mijloace de informare in masa etc. Scopul actiunii este de a incuraja grupuri de tineri din diverse tari din Europa sa participe la proiecte comune. Aceste activitati ofera tinerilor posibilitatea de a lucra in serviciul comunitatii intr-unul dintre statele membre si de a transfera si valorifica apoi in tara experinta dobandita.
O parte insemnata din fondurile alocate acestei componente a programului va fi destinata in acest an pregatirilor pentru dezvoltarea serviciului voluntar, deoarece Romania se confrunta pentru prima data cu noul domeniu.
In selectia proiectelor, Comisia Europeana va acorda prioritate celor care:
l implica regiunile statelor membre in care exista sau nu activitati de acest fel;
l contin elemente inovatoare precum:
– domenii si/sau forme de serviciu voluntar care permit tinerilor sa experimenteze noi tipuri de activitate, utile societatii si diferite de conceptul actual de munca;
– crearea de parteneriate intre organizatiile sau retelele existente si noi parteneri in domeniu (organizatii locale, autoritati locale etc.);
– proiecte care se deruleaza in cadrul dezvoltarii comunitatii locale, in special proiecte de santiere pentru protejarea patrimoniului cultural si pentru protectia mediului inconjurator etc.
Durata proiectelor este cuprinsa: intre 6 si 12 luni.

Tineret pentru Europa
Este o actiune destinata exclusiv mobilitatii tinerilor. Cuprinde proiecte de schimburi de tineret, bilaterale si multilaterale, fiind incurajate cele de tip gazduire: vizite de studiu, stagii de formare, schimburi de experienta etc. Directorul general adjunct al EUROTIN, dna Mariana Petrescu, precizeaza ca vor fi acceptate proiectele bilaterale numai in masura in care prezinta interes pentru tarile partenere. „De exemplu, pentru noi prezinta interes tarile nordice, deoarece avem putine schimburi cu ele. Avem insa foarte multe proiecte cu Franta, fapt pentru care nu vor fi incurajate decat cele care au teme foarte interesante.”
In principiu, participantii isi pot alege orice tema pentru a putea participa la aceasta actiune a programului.
Durata schimburilor este de 6 pana la 21 zile.

Initiative de tineret,
combinat cu Future Capital
Sunt actiuni ce vor fi dezvoltate cu precadere, deoarece se adreseaza exclusiv comunitatii locale. Ele au un continut variat, de la realizarea unei pagini web sau a unui ziar pentru tineret, pana la crearea unui centru de consultanta si informare pentru tineri. In procesul de selectie se pune accent efectiv pe creativitate. In dezvoltarea acestor proiecte de initiativa locala se vor putea implica si adultii, in calitate de consilieri. Acestia vor putea sprijini tinerii in conceperea si punerea in practica a proiectelor.

Actiuni comune
Vizeaza derularea unor actiuni comune celor trei programe ale UE, Leonardo, Socrates si Tineret, deoarece ele sunt concepute in ideea invatarii continue. „In acest moment – precizeaza dna Petrescu – este putin neclar ce actiuni vor fi finantate transversal intre cele trei programe. Pana la sfarsitul anului vor exista repere mai precise. Banii sunt, in principiu, 1% din bugetul total.”

Masuri de sprijin
Cuprind actiuni de formare si informare pentru tineret cu parteneri din tarile europene.
Masura cuprinde patru mari categorii de activitati:
l cooperare si parteneriat
l training
l informatii pentru tineri
l studii pentru tineri
EUROTIN este interesat in special de formarea lucratorilor pentru tineret, actiune care se intersecteaza cu demersurile facute in acest sens si de Ministerul Tineretului si Sportului. Spre deosebire de statele occidentale unde exista facultati speciale de formare a persoanelor care lucreaza pentru tineret si sisteme bine puse la punct pentru specializarea lor pe diferite niveluri, in Romania ele provin din diferite domenii de pregatire si au, in functiile de conducere pe care le ocupa in organizatiile de tineret, un grad de competenta si de implicare diferit. Din aceasta cauza, intr-o prima faza, Agentia se va implica in selectia si formarea atat a instructorilor, cat si a consilierilor pentru tineret, unde situatia este asemanatoare. Cei mai multi bani destinati acestei componente vor fi orientati spre formarea in noile profesii. Criteriile de selectie a participantilor pentru programele de formare:
– aprecierea activitatii desfasurate pana in prezent;
– motivatia personala de a continua aceasta activitate cu tinerii.
Pentru punerea in aplicare a programului se va apela la partenerii straini, care au deja experienta in domeniu, dupa care se va trece la implementarea propriu-zisa a unui sistem de invatamant pentru formarea lucratorilor si a consilierilor pentru tineret.
Sfaturi pentru obtinerea finantarii unui proiect
Pentru a fi selectionate si, prin urmare, finantate, proiectele inaintate Agentiei pentru Cooperare Europeana in domeniul Tineretului EUROTIN trebuie sa raspunda nevoilor si intereselor tinerilor dintr-o comunitate locala si, totodata, sa fie aplicabile si transferabile in alte locuri de pe cuprinsul Europei. Proiectele trebuie sa fie propuse de grupuri sau organizatii de tineret, asociatii sociale si culturale, servicii publice pentru tineri. Activitatile individuale nu sunt eligibile.
Idei recomandabile pentru actiunea Initiative de tineret:

protectia mediului
prevenirea excluderii sociale
educatie de la tanar la tanar
conservarea patrimoniului local
activitati culturale
noi tehnici in mass-media
combaterea intolerantei
formarea abilitatilor antreprenoriale
educatie pentru sanatate
prevenirea somajului la tineri

Exemple de proiecte acceptate pentru finantare
desfasurarea unei campanii de informare pe o tema aleasa
organizarea unor ateliere de creatie
organizarea unui centru de vacanta
organizarea unor centre de informarer
organizarea unui ciclu de seminariir
editarea unui ghid regionalr
editarea unui ziar localr
editarea unui buletin informativr
emisiuni la postul localr
producerea unui set de diapozitiver
ajutorarea unor persoane aflate in dificultater
r
Idei nerecomandabile pentru proiecter
lucrari de amenajare a unor cladiri, cai de acces etc.r
stagii de pregatire sau calificare profesionalar
proiecte individualer
excursii, vacante, plimbarir
proiecte din care se obtine profitr
r
Surse de finantare pentru proiectr
Cuantumul finantarii unui proiect din cadrul Programului Tineret pentru Europa, desfasurat in anii trecuti, nu a depasit niciodata 50% din suma necesara realizarii lui, ceea ce a insemnat maximum 10.000 euro. Restul fondurilor trebuie sa provina de la grupul sau organizatia care promoveaza proiectul, dar si de la sponsori, autoritati locale, alte programe. Aceste fonduri pot fi in natura sau bani. tr
r
Conexiuni europene pentru tinerir
Eurodesk este o retea europeana care distribuie informatia Uniunii Europene si care asigura, prin intermediul apelurilor telefonice, un serviciu menit sa raspunda intrebarilor tinerilor si persoanelor care lucreaza in domeniul activitatilor de tineret. In Europa, programul se desfasoara in 23 de tari si are 25 de parteneri nationali. Reteaua este coordonata de structura numita Brussels Link, ce functioneaza la Bruxelles incepand cu anul 1996, si este in stransa legatura cu toate Directile Generale ale Uniunii Europene. r
Programul permite accesul la informatia acumulata de Comisia Europeana si de alti parteneri de nivel european, precum si la informatiile de la nivel national colectate si introduse in retea de tarile participante. Cei interesati pot gasi date concrete referitoare la programele de finantare la nivel european si national; documente si materiale (carti, articole, publicatii etc.); organizatii europene si nationale, telefoane utile, persoane de contact pentru domenii de interes. r
Brussels Link administreaza, de asemenea, o pagina web, actualizata lunar. Aceasta poate fi accesata la urmatoarea adresa: https://europa.eu.int/comm/dg22/eurodesk/eurobl.html.r
Serviciul National Roman Eurodesk constituie materializarea unui proiect realizat de EUROTIN, administratorul serviciului, fiind r
finantat in parti egale de catre Comisia Europeana, in cadrul r
Programului Tineret pentru Europa, si de catre Ministerul Tineretului si Sportului. r
Eurodesk administreaza informatia referitoare la:r
l educatie;r
l training;r
l implicarea tinerilor in activitati generale la nivel t national si european.r
Tinerii interesati pot obtine informatii complexe direct de la sediul EUROTIN din Str. Vasile Conta nr.16, sector 2 Bucuresti, tel: 210.89.04; fax: 211.90.78; E-mail: eurot@kappa.ror
r
Proiect (model)r
Tema — trebuie sa fie scurta si sugestivar
Obiectivele — trebuie prezentate in termeni cat mai simpli si mai apropiati de realitater
Participantii — in cazul initiativelor nu este obligatoriu sa r
existe un partener din alta tarar
Locul si timpul de desfasurare — se vor include si r
activitatile de pregatire, precum si cele de evaluarer
Efecte asteptate — este foarte importanta precizarea lor r
in mod obiectiv. Atentie insa! Ele trebuie sa vizeze tinerii!r
Costurile preconizate — trebuie gandite in functie de ce vreti efectiv sa faceti, unde, cat timp si de catre cine. Luati in considerare preturile corecte pentru materiale si servicii. Nu va ganditi sa faceti un buget mare pentru a avea in final de unde sa taiati!