Comisia Europeană a pregătit un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei şi Belarus pentru invadarea Ucrainei, sancţiuni care vor lovi mai mulţi oligarhi şi politicieni ruşi precum şi trei bănci din Belarus, au declarat marţi pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar.
Noile sancţiuni au fost adoptate marţi dimineaţa de Executivul comunitar şi urmează să fie discutate de ambasadorii UE la o reuniune care va începe la ora 14:00 GMT, a precizat una dintre surse.
Bănci din Belarus și oligarhi ruși, vizați de noile sancțiuni
Măsurile vizează excluderea a trei bănci din Belarus din sistemul bancar SWIFT şi vor adăuga mai mulţi oligarhi şi parlamentari ruşi pe lista neagră a UE. De asemenea, pachetul include interzicerea exporturilor de echipament naval şi software din UE în Rusia, precum şi liniile directoare cu privire la monitorizarea criptomondelor, în ideea de a evita utilizarea lor pentru a ocoli sancţiunile impuse de UE, au dezvăluit sursele.
Până acum, ambasadorii UE au aprobat, fără modificări, sancţiunile împotriva Rusiei şi Belarus propuse de Executivul comunitar. Bruxelles-ul a exclus deja şapte bănci ruseşti din sistemul interbancar SWIFT dar nu a vizat încă bănci din Belarus. Sursele menţionate de Reuters nu au dorit să precizeze care sunt băncile din Belarus afectate.
O sursă a adăugat că UE va extinde de asemenea interdicţia sa cu privire la exporturile de tehnologie avansată către Rusia. Interdicţia exportului de echipament naval şi software în Rusia este menită să afecteze sectorul de shipping rusesc.
Occidentul rămâne unit în privința sancțiunilor împotriva Rusiei
În același timp, preşedintele american Joe Biden, preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi prim-ministrul britanic Boris Johnson sunt „hotărâţi să continue să crească costurile” impuse Rusiei ca răspuns la invadarea Ucrainei, potrivit unui comunicat dat publicităţii luni de Casa Albă după o videoconferinţă a celor patru lideri.
Frontul foarte unit de până acum al Occidentului în ceea ce priveşte sancţiunile economice părea să se fisureze luni în chestiunea impunerii unui embargou vânzărilor de hidrocarburi ruseşti, opţiune respinsă de Germania, care este foarte dependentă de aprovizionarea cu gaz rusesc.
Luni, cancelarul Olaf Scholz a spus că importurile de combustibili fosili din Rusia sunt „esenţiale” pentru „viaţa de zi cu zi a cetăţenilor” din Europa şi a susţinut că aprovizionarea continentului nu poate fi asigurată altfel în această etapă.
Preşedintele Joe Biden, pe de altă parte, este supus unei presiuni din ce în ce mai mari din partea parlamentarilor din ambele partide pentru a opri această sursă esenţială de venit a regimului lui Vladimir Putin.