Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că Uniunea Europeană este pregătită să recurgă la sancțiuni în fața actelor unilaterale și a retoricii ostile ale Ankarei.
Uniunea Europeană este pregătită să sancționeze Turcia din cauza continuării „actelor unilaterale și a retoricii ostile” ale Ankarei, a anunțat, vineri, președintele Consiliului European, Charles Michel.
„În octombrie, i-am întins o mână Turciei și evaluarea noastră nu este pozitivă în condițiile în care se observă acte unilaterale continue și o retorică ostile. Vom avea o dezbatere în timpul summitului european din 10 decembrie și suntem pregătiți să folosim mijloacele de care dispunem” pentru a sancționa această situație, a declarat el în cadrul unei conferințe de presă.
„Cred că jocul de-a şoarecele şi pisica trebuie să înceteze”, a avertizat el.
Propunere către Ankara
În octombrie, UE a trimis o propunere de deschidere către Ankara, dar însoțită de o amenințare cu sancțiuni dacă Turcia nu își va înceta acțiunile deja condamnate de UE. Fusese luată decizia de a examina situația la summitul din decembrie, notează publicația belgiană Le Soir.
„Dacă Ankara își continuă acțiunile ilegale, vom folosi toate instrumentele de care dispunem”, a avertizat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, la summitul european din octombrie.
Executivul european a fost însărcinat cu elaborarea sancțiunilor economice și acestea sunt gata să fie „folosite imediat”, a spus ea.
„Am întins mâna, am văzut răspunsurile Ankarei”, s-a lamentat Charles Michel.
Ankara are un comportament agresiv
Comportamentul agresiv al Ankarei și politica sa a faptului împlinit în mai multe crize regionale, în special în Libia și Nagorno-Karabah, au fost condamnate, marți, de secretarul de stat al SUA Mike Pompeo în timpul ultimei sale întâlniri cu omologii săi din statele NATO. Turcia, membră a Alianței, a fost invitată de Statele Unite să „revină la comportamentul de aliat”.
Pentru utilizarea sancțiunilor este necesară unanimitatea în UE. Cu toate acestea, Germania le-a blocat până acum adoptarea în speranța că va găsi un acord pentru „a dezvolta o relație cu adevărat constructivă cu Turcia”.
„Vor fi decizii la summitul european, dar domeniul lor de aplicare nu a fost încă decis”, au asigurat pentru AFP mai mulți oficiali europeni. „Va trebui să vedem ce poziții vor adopta Germania și Polonia”, a explicat un ministru.