Cetăţenii din SUA, Rusia şi Brazilia ar putea avea în continuare interdicţie de intrare în Uniunea Europeană din cauza situaţiilor legate de coronavirus, atunci când blocul comunitar îşi va actualiza în următoarele zile recomandările de călătorie, au confirmat miercuri pentru DPA surse europene.
Comisia Europeană a recomandat ca statele membre să îşi menţină graniţele închise pentru cetăţenii din afara UE cel puţin până în iulie, însă în prezent lucrează la o abordare care să înlocuiască această interdicţie generală cu recomandări adaptate pentru fiecare ţară în parte.
Rata de infectare, indicatorul esențial
Diplomaţii UE s-au întâlnit miercuri pentru a discuta despre acest subiect. Conform unor surse UE, numărul infecţiilor la 100.000 de locuitori în ultimele două săptămâni ar urma să fie un criteriu important.
Pragul maxim ar putea fi stabilit la 16 la 100.000, a relatat anterior New York Times, iar unii oficiali ai UE au confirmat, deşi indicele ar putea fi mai mare. Aceasta este în prezent media din UE, potrivit unor surse diplomatice.
Alte criterii precum un trend al infecţiilor stabil sau în declin au fost de asemenea discutate.
Discuţiile sunt în desfăşurare şi ar urma să continue vineri.
Probleme și pentru călătoriile intracomunitare
Majoritatea ţărilor UE şi de asemenea multe state africane au o rată a infecţiilor de sub 20, conform unei analize a ultimelor două săptămâni publicate marţi de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor. La fel şi Canada, Australia, Turcia şi China.
Însă Brazilia, Peru şi Arabia Saudită au peste 120 de cazuri la 100.000 de persoane, în timp ce în SUA, Rusia şi Africa de Sud, rata este între 60 şi 120.
În context, trebuie precizat că reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, atenționează că, pe viitor, doar cetățenii statelor UE care se află sub media europeană a ratelor de infectări ar putea circula fără să stea 14 zile în carantină.
”Pe viitor, există posibilitatea ca călătoriile între statele membre să fie posibile mai ales acolo unde statele sunt sub media Uniunii Europene.
Ele vor fi posibile oricum, dar mă refer la chestiunea legată de izolare”, a explicat Rafila.