În vreme ce guvernul francez şi Biserica Catolică au reuşit să ajungă la un acord privind numărul de credincioşi care să asiste la ceremoniile religioase, Comisia Europeană a publicat miercuri, 2 decembrie, un document cu mai multe recomandari pentru „a rămane în siguranţă” în anotimpul de iarnă faţă de Covid-19.
Printre acestea figurează câteva rânduri referitoare la celebrarea Crăciunului. „Gândiţi-vă să evitaţi slujbele religioase mari”, Comisia Europeană invită să se prefere „emisiunile online, la televiziune sau la radio” şi „să se interzică cântatul în comun”.
”Această iniţiativă este o ruşine pentru Europa”
O propunere care a fost primită cu neînţelegere şi furie printre catolicii europeni. „Comisia Europeană invită să nu se ţină slujbele în timpul sărbătorii de Crăciun. Sper că este un fake”, a reacţionat pe Twitter Antonio Tajani, preşedintele Comisiei de afaceri constituţionale din Parlamentul European şi vicepreşedinte al Forza Italia.
„Îi cer Ursulei Von der Leyen să excludă această ipoteză care nu are nimic de-a face cu lupta cu Covid-19”.
La rândul lui, eurodeputatul François-Xavier Bellamy a calificat, în faţa jurnaliştilor de la „Famille chrétienne”, această măsură drept „aberaţie absolută” subliniind că în acelaşi timp „europenii sunt încurajaţi să călătorească pentru a salva turismul”.
O opinie împărtăşită de Thierry Mariani, şi el deputat european, care a criticat „această iniţiativă care este o ruşine pentru Europa”, scrie Le Figaro.
Europa, divergențe cu privire la ceremoniile de Crăciun
Invitând ţările europene să limiteze adunările religioase sau private în apropierea sărbătorilor de sfârşit de an, Europa, care înregistrează aproape 1,5 milioane de victime de Covid-19, vrea să se protejeze de un al treilea val.
Fără a impune decizii, organul executiv european cere statelor membre „să nu ridice măsurile restrictive”, având în vedere „contextul epidemiologic actual”.
Spre deosebire de Italia, care ezită să ridice în timpul sărbătorilor de sfârşit de an restricţiile de circulaţie stabilite începând de la ora 22, prim-ministrul francez a anunţat, miercuri, 2 decembrie, la BFMTV, posibilitatea relaxarii regulilor de Crăciun cu „un protocol specific” şi „reguli specifice” pentru „a relaxa poate puţin constrângerile”.
Regulile vor fi aplicate diferit
Cât despre restul ţărilor europene, vor fi aplicate reguli diferite.
În vreme ce Germania interzice adunările private de peste zece persoane, fără a-i include pe copiii sub 14 ani, manifestările religioase se vor desfăşura cu efective reduse.
Diocezele sunt totuşi libere să-şi definească singure numărul de credincioşi. De exemplu, în Renania de Nord Westfalia vor fi permise 250 de persoane într-o biserică şi 500 la slujbele în aer liber, potrivit şefului biroului catolic din Renania de Nord Westfalia, Antonius Hamers.
Măsuri asemănătoare în Spania, care preconizează să „limiteze adunările la 10 persoane în cadru privat”.
Ministrul spaniol al sănătăţii a autorizat ţinerea ceremoniilor religioase de Crăciun cu condiţia ca „regulile privind capacitatea stabilite în fiecare comunitate autonomă” să fie respectate.
Autorităţile sanitare au subliniat totuşi că este „recomandat […] să se evite cântatul” şi să se folosească în schimb „muzică înregistrată dinainte”. În ce priveşte tradiţiile precum liturghia de la miezul nopţii, supranumită „liturghia cocoşului”, este de preferat, potrivit ministrului, să fie oferite „servicii telematice sau de televiziune alternativă”.
Biserica catolică franceză se mulţumeşte deocamdată cu noul număr impus de guvern aşteptând o posibilă „relaxare” pentru sărbătorile de Crăciun.