Uniunea Europeană a reafirmat, marți, 6 decembrie, „angajamentul” cu privire la perspectivele de integrare a țărilor din Balcanii de Vest, subliniind importanța relațiilor strategice cu aceste state în contextul riscurilor generate de invazia militară rusă în Ucraina.
Războiul dintre Rusia și Ucraina generează riscuri pentru securitatea europeană şi mondială
Liderii europeni au subliniat faptul că Uniunea Europeană reconfirmă angajamentul deplin şi fără echivoc privind perspectivele de integrare a Balcanilor de Vest şi cere accelerarea procesului de aderare.
„Războiul de agresiune din ce în ce mai intens al Rusiei împotriva Ucrainei generează riscuri pentru securitatea europeană şi mondială, evidențiind importanța parteneriatului strategic între Uniunea Europeană şi regiunea Balcanilor de Vest.”, se arată în Declarația reuniunii de la Tirana, din Albania, care a fost publicată pe site-ul Consiliului European, citată de Mediafax.ro.
„Uniunea Europeană reconfirmă angajamentul deplin şi fără echivoc privind perspectivele de integrare a Balcanilor de Vest şi cere accelerarea procesului de aderare, bazat pe reforme credibile ale partenerilor, pe condiţii corecte şi riguroase şi pe principiul propriilor merite (…). Salutăm progresele înregistrate de partenerii din Balcanii de Vest pe parcursul european (…). În mod special, UE salută organizarea primelor conferinţe interguvernamentale cu Albania şi Macedonia de Nord.”, au subliniat liderii europeni.
Uniunea Europeană salută determinarea Balcanilor de Vest cu privire la susținerea principiilor europene centrale
Blocul de la Bruxelles a reiterat importanţa continuării reformelor cu privire la susţinerea valorilor europene centrale. „UE salută determinarea partenerilor din Balcanii de Vest de susţinere a valorilor şi principiilor europene centrale, în conformitate cu legislaţia internaţională. (…)
Uniunea Europeană reaminteşte importanţa continuării reformelor, atât în beneficiul cetăţenilor, precum şi ca bază pentru susţinerea UE, mai ales în domeniul statului de drept şi în special acele reforme asociate independenţei şi funcţionării sistemului judiciar, combaterii corupţiei şi criminalităţii organizate.”, au afirmat liderii Uniunii Europene.