Numărul de migranţi care au intrat ilegal în spațiul european a crescut semnificativ de la an la an, a informat Frontex, agenţia pentru poliţia de frontieră şi garda de coastă a blocului.

Problema migrației se află pe agenda Uniunii Europenede de mult timp

În primele 11 luni ale anului 2022, în jur de 308.000 de persoane au traversat ilegal frontierele externe ale Uniunii Europene, o creştere de 68% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cel mai înalt nivel după 2016, a anunţat recent Frontex. Balcanii de Vest au fost din nou „cea mai activă rută de migraţie către UE”, potrivit agenţiei, care a înregistrat aproximativ 140.000 de traversări ilegale în regiune, aceasta reprezentând o creştere de 152% faţă de 2021.

În același timp,și Italia a înregistrat o creştere semnificativă a sosirilor ilegale. Ministerul de Interne de la Roma a anunţat un număr de peste 98.000 de migranţi sosiţi cu barca până mijlocul lunii decembrie, în creştere de la aproximativ 63.000 între ianuarie şi decembrie 2021.

În mod analog, aproximativ 17.000 de persoane au sosit în Grecia şi Cipru până acum în anul 2022. Pe fondul tensiunilor, represiunii sau consecinţelor schimbărilor climatice în ţările lor de origine, oameni de origine africană, din Orientul Mijlociu şi Asia, sperând la o viaţă mai bună în UE, încearcă să ajungă în Europa în fiecare an, adesea în condiţii foarte periculoase și ilegale.

Guvernul de la Roma a promis blocarea rutei aviatice a migranților

Pe lângă ruta Balcanilor de Vest, ruta central-mediteraneană a fost traversată anul acesta, migranţii încercând să ajungă cu barca în Italia, Spania sau Grecia, potrivit aceleași surse. Conform Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), care aparține ONU, în jur de 2.000 de migranţi au murit în timp ce încercau să ajungă în Europa prin Marea Mediterană în acest an.

În ciuda solicitărilor din partea ONU către UE de a proteja mai bine refugiaţii, mai mulţi lideri cer înăsprirea măsurilor pentru a reduce imigraţia ilegală. Drept exemplu, cancelarul austriac Karl Nehammer a chemat UE să finanţeze construcţia de garduri de frontieră în România, Bulgaria şi Ungaria, potrivit DPA. Între timp, noul guvern de extremă dreaptă de la Roma a făcut campanie pe baza promisiunii de a bloca sosirile migranţilor pe mare şi pentru a sprijini instalarea de tabere de migranţi în Africa.