În interiorul UE există numeroase disensiuni cu privire la maniera de gestionare a situaţiei create de sutele de mii de sirieni, irakieni şi eritreeni, care fug din cauza sărăciei şi războaielor din ţările lor pentru a veni în Europa.
'Prima etapă este de a ne asigura ca frontierele să fie controlate', a spus Rutte, citat de Financial Times, adăugând: 'Imperiul Roman ne-a demonstrat acest lucru şi ştim toţi asta – marile imperii se prăbuşesc dacă graniţele lor nu sunt bine protejate'.
Şeful guvernului olandez s-a adresat unui grup de corespondenţi de presă acreditaţi la Bruxelles, invitaţi la Haga în perspectiva preşedinţiei olandeze a Consiliului UE, din prima jumătate a anului viitor. Olanda a făcut din soluţionarea crizei migranţilor una dintre priorităţile sale în această calitate.
Pe de altă parte, Rutte a adăugat că 'nu este sigur' că un acord între Uniunea Europeană şi Marea Britanie în vederea prevenirii ieşirii acestei ţări din forul comunitar ar putea fi încheiat până la finalul anului.
'Când privesc la ce a propus (premierul britanic) David Cameron, îmi spun că anumite lucruri sunt posibile, dar şi că altele vor fi dificile', a explicat premierul Olandei.
Una dintre solicitările Londrei cel mai dificil de acceptat de către Comisia Europeană este suprimarea, în primii patru ani de la sosirea pe teritoriul Marii Britanii, a ajutoarelor sociale pentru migranţii veniţi din alte state membre ale UE.