Pandemia de coronavirus a debutat în Europa în urmă cu mai bine de un an și jumătate și nicio țară nu a fost suficient de bine pregătită pentru a face față cu bine valului de infectări și de decese. Acum însă, Uniunea Europeană se pregătește pentru tot ce este mai rău.
Potrivit Reuters, Uniunea Europeană vrea să perfecționeze sistemele de avertizare rapidă şi să dispună de o capacitate permanentă de a produce aproximativ 300 de milioane de vaccinuri în primele 6 luni ale oricărei alte noi urgenţe sanitare ce ar putea să apară.
Toate aceste eforturi fac parte din pregătirile UE pentru această ”epocă a pandemiilor”, scrie Agerpres. În acest context, Executivul european a publicat marţi un set de noi propuneri pentru a întări capacitatea blocului de a reacţiona rapid la noi crize.
În același timp, UE a recunoscut faptul că pandemia cu noul coronavirus a prins Europa nepregătită şi reacţia iniţială a lăsat de dorit.
„Oamenii de ştiinţă ne spun că aceasta este epoca pandemiilor şi că o altă criză de sănătate poate apărea oricând. Trebuie să ne asigurăm că suntem gata să răspundem în mod eficient”, a declarat într-o conferinţă de presă comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides.
Zece lecții învățate din pandemie
De menționat este faptul că, în documentul publicat marți, UE menționează zece lecţii pe care blocul european le-a învăţat din această pandemie. Totodată, Comisia Europeană a mai anunțat la rândul ei că va lansa în cursul acestui an un nou sistem de adunare a informaţiilor pandemice menit să identifice orice nouă ameninţare la adresa sănătăţii cât mai rapid cu putinţă.
Amintim faptul că această decizie face parte dintr-un plan pentru îmbunătăţirea nivelului global de pregătire în cazul unor noi urgenţe pandemice. De asemenea, un alt obiectiv urmărit de Bruxelles este de a scădea dependenţa blocului comunitar faţă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), notează Reuters.
Acest lucru se întâmplă în contextul în care OMS a fost criticată pentru că ar fi declarat cu întârziere pandemia. Mai exact, deși pandemia a debutat în China la finele anului 2019, OMS a declarat-o abia trei luni mai târziu.
Planul UE își mai dorește ca Executivul Comunitar să devină mai puţin dependentă de lanţurile globale pentru producţia şi aprovizionarea cu vaccinuri. Totodată, blocul european își mai dorește să dispună de o capacitate de producţie de 500 – 700 de milioane de doze de vaccinuri pe an, iar aproximativ jumătate din această capacitate să fie disponibilă încă din primele 6 luni ale unei eventuale noi pandemii.
Pe parcursul pandemiei de coronavirus, Uniunea Europeană a cunoscut o dezvoltare fără precedent. Mai exact, Executivul comunitar şi-a extins exponenţial producţia de noi vaccinuri, dar s-a confruntat şi cu probleme de aprovizionare, în special din cauza întârzierilor de producţie şi de livrare acuzate de producătorii de vaccinuri, a nivelului mare al exporturilor şi respectiv din cauza blocajelor apărute în lanţul de aprovizionare.