Într-un comunicat din partea Comisiei Europene, era precizat că președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că a încheiat un acord cu Pfizer/BioNTech pentru achiziţionarea a încă 300 de milioane de doze de vaccin anti-coronavirus.
„Comisia Europeană le-a propus astăzi (vineri) statelor-membre ale UE să cumpere o cantitate suplimentară de 200 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 produs de BioNTech-Pfizer, cu opţiunea de a achiziţiona alte încă 100 de milioane de doze”, se spune în comunicat.
Uniunea Europeană va putea cumpăra 600 de milioane de doze de vaccin
În comunicat mai este precizat faptul că noua propunere îi va permite Uniunii Europene să cumpere un total de 600 de milioane de doze din vaccin, scrie Reuters.
„Acest lucru îi va permite UE să cumpere în total 600 de milioane de doze din acest vaccin, care este deja folosit pe teritoriul UE”, subliniază comunicatul.
Mai mult decât atât, președintele Comisiei Europene a declarat că 75 de milioane de doze adiţionale de vaccin ar urma să fie livrate în al doilea trimestru al acestui an.
A fost primul vaccin livrat
Vaccinul, denumit Comirnaty, a fost primul dintre cele două vaccinuri aprobate până acum pentru a fi utilizate în UE. Campania de vaccinare din UE cu vaccinul produs de alianţa germano-americană Pfizer-BioNTech, a demarat în decembrie.
Executivul UE, care negociază în numele statelor-membre, a asigurat contracte pentru livrarea a mai mult de 2 miliarde de potenţiale vaccinuri, de la şase producători. Celelalte patru vaccinuri nu au primit deocamdată undă verde de la Agenţia Europeană de Medicamente.
Alături de lideri ai UE, Comisia Europeană a devenit şi ea ţinta criticilor, cetăţeni europeni fiind nemulţumiţi de relativa încetineală cu care a demarat campania de vaccinare pentru cei 450 de milioane de locuitori ai blocului comunitar.
UE a mai aprobat vaccinul Moderna, însă aşteaptă încă livrarea primelor 160 de milioane de doze.
Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin