Un acord preliminar a fost convenit joi în acest sens la nivelul reprezentanţilor celor 27 de state ale Uniunii Europene, însă a 12-a serie de sancţiuni nu a fost încă finalizată şi nu ar urma să fie adoptată până la sfârşitul lunii, au precizat luni sursele citate.
Rămâne în continuare de discutat lista suplimentară de persoane care ar urma să nu mai beneficieze de vize şi ale căror averi vor fi îngheţate, cum a fost deja cazul pentru aproape 150 de indivizi şi organizaţii aflate în legătură cu regimul.
De asemenea, cele 27 de stat membre trebuie să mai tranşeze şi chestiunea interdicţiei de zboruri comerciale, chiar dacă această propunere a Germaniei ‘are puţine şanse de a fi adoptată’, deoarece i-ar putea de fapt împiedica pe cetăţenii străini să părăsească ţara, conform unui diplomat european.
Fosfatul joacă un rol deloc neglijabil în economia siriană. Potrivit unui diplomat european, ‘UE achiziţionează 40% din exporturile siriene de fosfat, iar o interdicţie ar avea un impact important’.
Pentru a protesta împotriva represiunii care s-a soldat cu 6.000 de morţi în 11 luni, UE a impus deja un embargo asupra vânzărilor de arme, interdicţia de a importa petrol sirian şi cea de a începe noi investiţii în sectorul petrolier al ţării.
Sursa: Agerpres