Uniunea Europeană și-a crescut de peste două ori flota existentă de avioane pentru stingerea incendiilor anul trecut, după ce incendiile devastatoare din sudul Europei din vara anului 2022 au arătat că cele 13 avioane deținute până în acel moment erau insuficiente.
Flota actuală include 28 de aeronave, care sunt închiriate de la state membre sau de la companii private pentru a se putea oferi asistență în sezonul incendiilor forestiere. Costul acestei dublări a capacității este de așteptat să se ridice la 23 de milioane de euro.
Dar întrucât schimbările climatice amplifică riscul unor incendii majore, comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a anunțat că Bruxelles-ul dorește să semneze contracte în acest an pentru cumpărarea a 12 avioane ce vor fi deținute de UE, plus alte 12 aeronave pentru întărirea flotelor naționale ale țărilor membre.
„Primele avioane ar putea fi livrate peste doi ani, iar întreaga flotă va fi disponibilă până la sfârșitul acestui deceniu”, a declarat Lenarčič pentru Reuters. El a adăugat, că fabrica de avioane De Havilland Canada a fost de acord să repornească producția de avioane Canadair pentru stingerea incendiilor, dacă vor fi date comenzi din partea UE.
Acordurile vor fi semnate de șase state membre: Croația, Franța, Grecia, Italia, Portugalia și Spania. UE va finanța achiziția a 12 aeronave proprii, iar statele membre vor fi finanța aeronavele care vor întări flotele naționale.
Incendii uriașe în Grecia, provocate de mâna omului
Cele mai multe incendii din Grecia au fost declanșate „de mâna omului”, potrivit guvernului. Oficialii dau vina pe piromani pentru majoritatea celor 667 de incendii care s-au extins pe fondul vremii extreme.
Cele mai multe dintre cele 667 de incendii care au izbucnit în Grecia în ultimele săptămâni au fost declanșate „de mâna omului”, a declarat un oficial însărcinat cu criza climatică, citat de The Guardian.
În timp ce țara mediteraneană iese dintr-o perioadă fără precedent de 15 zile de infern provocat de caniculă, amploarea pagubelor este în sfârșit dezvăluită.
Deși condițiile meteorologice au fost diferite față de orice alt an – experții spunând că primele trei săptămâni din iulie au fost cele mai călduroase din istorie – majoritatea incendiilor ar fi putut fi prevenite, a afirmat vineri guvernul.
Vassilis Kikilias, ministrul grec al crizei climatice și protecției civile, a declarat: „În această perioadă au izbucnit 667 de incendii, adică peste 60 de incendii pe zi, aproape în toată țara. Din păcate, majoritatea au fost aprinse de mâna omului, fie din neglijență criminală, fie intenționat”.
Kikilias a spus că, în anumite locuri, flăcările au izbucnit în numeroase puncte apropiate, simultan, sugerând implicarea unor piromani care intenționau să răspândească incendiile și mai mult.
El a adăugat: „Diferența față de alți ani au fost condițiile meteorologice. Schimbările climatice, care au dus la un val de căldură istoric și fără precedent, sunt aici. Au fost foarte puține zile în care vremea extremă nu a venit cu vânt puternic”.
Meteorologii nu au mai înregistrat niciodată până acum temperaturi record pe o perioadă atât de lungă de timp în Grecia. Cu excepția insulelor din Marea Egee și Marea Ionică, au fost atinse maximele ultimilor 15 ani.
Săptămâna aceasta, Organizația Meteorologică Mondială și Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice din Europa au descris luna iulie ca fiind cea mai călduroasă lună din istoria măsurătorilor meteorologice.