Uniunea Europeană vrea să trimită imigranții înapoi în Africa, Orientul Mijlociu și Asia

Miniștrii Migrației din Uniunea Europeană (UE) se vor întâlni joi, 26 ianuarie 2023, pentru a discuta despre restricțiile privind vizele și coordonarea din interiorul blocului comunitar pentru a putea trimite persoanele fără drept de azil în Europa înapoi în statele lor de origine din Africa, Asia și Orientul Mijlociu.

Miniștrii Migrației din UE se vor întâlni să vorbească despre acest subiect cu două săptămâni înainte de reuniunea de la Bruxelles a liderilor statelor din UE, reuniune în cadrul căreia se va discuta despre migrație.

„Este nevoie de acțiuni rapide pentru a asigura returnări eficiente din Uniunea Europeană către țările de origine, folosind ca pârghie toate politicile relevante ale UE”, se arată într-un proiect al declarației comune ale miniștrilor Migrației din UE.

În ciuda acestui fapt, în interiorul blocului comunitar, resursele și coordonarea între diferitele părți ale Executivului UE sunt insuficiente pentru a se asigura că fiecare persoană fără drept de ședere este returnată sau deportată în mod eficient.

„Cooperarea insuficientă a țărilor de origine reprezintă o provocare suplimentară”, a transmis Comisia Europeană (CE), menționând probleme precum recunoașterea și eliberarea documentelor de identitate și de călătorie a imigranților.

În prezent, Austria și Ungaria protestează împotriva imigrației neregulamentare, în principal a imigrației musulmane din Orientul Mijlociu și din Africa de Nord, în timp ce Germania se numără printre statele din UE care încearcă să își deschidă piața muncii pentru oamenii din alte state.

UE a convenit să restricționeze vizele pentru țările care nu cooperează pentru a-și lua oamenii înapoi

La trei ani distanță după ce Uniunea Europeană (UE) a convenit să restricționeze vizele pentru țările care nu cooperează pentru a-și lua oamenii înapoi, doar Gambia a fost sancționată în mod oficial. Executivul Comisiei Europene (CE) a propus măsuri similare față de Irak, Senegal și Bangladesh. Doi oficiali eurpeni au declarat că cooperarea cu Guvernul Bangladesh-ului în ceea ce privește returnarea persoanelor s-a îmbunătățit de atunci. Cu toate acestea, rata globală de returnare efectivă a Uniunii Europene (UE) s-a situat la 21% în 2021, potrivit celor mai recente date ale Eurostat.

„Acesta este un nivel pe care statele membre îl consideră inacceptabil de scăzut”, a spus un oficial european, citat de agenția de presă Reuters.

Imigrația este un subiect sensibil din punct de vedere politic în cadrul blocului comunitar, unde statele ar prefera să discute despre intensificarea returnărilor și despre reducerea imigrației ilegale din UE; decât să reînvie disputele cu privire la modul de împărțire a sarcinii de îngrijire a celor care ajung în Europa și își câștigă dreptul de a rămâne.

„Stabilirea unui sistem eficient și comun al UE pentru returnări este un pilon central al unor sisteme de migrație și azil care funcționează bine și sunt credibile”, scrie într-un document de discuție pentru miniștrii Migrației din UE.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite (ONU), anul trecut, aproximativ 160.000 de persoane au reușit să traverseze Mediterana, principala rută spre Europa pentru persoanele care fug de războaiele și sărăcia din Orientul Mijlociu, Africa și Asia de Sud-Est. În plus, aproape opt milioane de refugiați ucraineni au fost înregistrați în UE.