Un nou val de scumpiri România este membră a UE. Nenumărate avantaje, nebănuite oportunităţi, o viaţă mai bună - acestea sunt laitmotivele societăţii româneşti la început de an. Politicienii îşi laudă în gura mare „realizările“, ziariştii sunt entuziasmaţi de ceea ce va urma, iar oamenii sunt, normal, optimişti. Dar nu pentru mult timp! Ce nu prea se ştie, sau mai bine spus ce se ştie şi nu prea se spune, este că UE va scoate bani serioşi din buzunarul
Un nou val de scumpiri
România este membră a UE. Nenumărate avantaje, nebănuite oportunităţi, o viaţă mai bună – acestea sunt laitmotivele societăţii româneşti la început de an. Politicienii îşi laudă în gura mare „realizările“, ziariştii sunt entuziasmaţi de ceea ce va urma, iar oamenii sunt, normal, optimişti. Dar nu pentru mult timp! Ce nu prea se ştie, sau mai bine spus ce se ştie şi nu prea se spune, este că UE va scoate bani serioşi din buzunarul românilor. Aici nu este vorba atât de contribuţia ţării noastre la bugetul european, cât mai ales de creşterea nivelului accizelor. Astfel, vom fi obligaţi să plătim mai mult pe benzină, motorină, păcură, gaz, cărbune, energie electrică şi termică. Preţul benzinei va creşte, din cauza accizei, cu 1.000 de lei vechi pe litru, iar de la 1 aprilie, gazele naturale se vor scumpi cu 15 euro/1.000 mc. Nici fumătorii nu vor scăpa uşor de aderare. De la 1 iulie, accizele vor creşte la 41,5 euro pe mia de ţigarete, de la 30 de euro pe mia de ţigarete. Mai trebuie spus că acesta nu este ultimul val de scumpiri. Potrivit Tratatului de aderare, accizele vor continua să crească treptat şi de-abia în 2009-2010 ne vom alinia la cotele europene. Sâmbătă, la „Culisele economiei“, aflăm care este preţul real al integrării.
Povestea lui Telemak Grigoriade
Telemak Grigoriade are o poveste fascinantă. Deşi provenea dintr-o familie bogată, comuniştii l-au lăsat sărac. Asta însă nu l-a împiedicat să ajungă, astăzi, unul dintre cei mai avuţi români. A pornit de la zero, şi-a căutat norocul în Statele Unite şi l-a găsit în Grecia. A început cu o firmă de construcţii şi i-a mers foarte bine. Apoi, s-a gândit să construiască hoteluri, pentru a le vinde sau închiria. Însă le-a făcut prea mari şi nu a găsit clienţi. Singura soluţie a fost să le exploateze. De aici însă, filozofia lui de a face afaceri dezarmează. Pentru a reduce costurile de management, a hotârât să construiască noi hoteluri. Astăzi a ajuns la zece, dar spune că nu se opreşte aici. Aflăm, la „Omul săptămânii“, cum vede România un om cu trei naţionalităţi, un om care a călătorit enorm, un om care a ştiut să facă bani. Din orice, oricând…