Uniunea Generala a Industriasilor din Romania (UGIR-1903) nu este de acord cu strategia de post-aderare propusa de Guvern, pe care o considera o compilatie din alte documente si limitata la un orizont de timp foarte scurt, anul 2013, informeaza un comunicat al UGIR-1903. Totodata, asociatia patronala este hotarata sa participe la structurarea unei noi viziuni strategice asupra viitorului economic si industrial al Romaniei.
“Strategia de post-aderare, in forma sa actuala, este departe de a fi un document de referinta pentru directiile prioritate ale Romaniei pe termen mediu si lung care sa asigure predictibilitatea mediului de afaceri, cerinta esentiala a investitorilor romani si straini. Practic, ea este o compilatie din documentele elaborate anterior: Planul National de Dezvoltare 2007-2013, Programul de Convergenta 2007, Cadrul National de Referinta 2007-2013 si Programul National de Reforma”, spune Ioan Cezar Coraci, presedinte UGIR-1903.
Potrivit UGIR-1903, elaborarea unui astfel de document necesita timp pentru consultari inclusiv cu partenerii sociali, iar strategia in forma sa actuala depaseste mandatul guvernului actual si pe cel al programarii fondurilor structurale.
In ceea ce priveste constituirea plenului Consiliului Economic si Social (CES), unde Romania are 15 locuri cuvenite patronatelor, Uniunea sustine ca au fost facute presiuni prin incalcarea legii pentru ca cele doua mari confederatii patronale din Romania, UGIR si Confederatia Patronatelor din Industria Romaniei (CONPIROM) sa primeasca si sa se multumeasca fiecare cu cate un loc in Consiliu. “Constituirea noului plen CES, in speta repartizarea celor 15 locuri pentru patronate, este subiectul unor manevre care nu au nico legatura cu reprezentativitatea reala a confederatiilor patronale si care deformeaza grav UGIR. Este cel putin suspect modul in care un numar mare de organizatii patronale au obtinut statutul de reprezentativitate national cand sunt in fapt organizatii nerelevante, constructii artificiale de firme mici”, adauga Coraci.
Sursa: Capital 01 Februarie 2007