Protestatarii au agresat jurnaliști

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) a condamnat atacurile și amenințările la adresa jurnaliștilor care au fost prezenți la protestul din fața Parlamentului, pe 10 ianuarie.

Potrivit unui comunicat al organizației, în timpul manifestației, unii dintre protestatari au agresat o jurnalistă de la Digi24, aruncând sticle cu apă și covrigi spre aceasta, iar echipajul Observator Antena 1 a fost victima vandalismului, cu mașina deteriorată și numărul de înmatriculare și capacele de la roți smulse. În fața mulțimii, echipajul a fost nevoit să pornească în grabă cu antena ridicată pentru a se proteja.

Autoritățile au intervenit, aplicând amenzi în valoare totală de 32.000 de lei și deschizând un dosar penal. „A fost întocmit un act de sesizare pentru a fi trimis organelor competente, conform art. 253 din Codul Penal al României (Distrugerea). În plus, au fost aplicate șapte sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 32.000 de lei”, a precizat Jandarmeria Română.

Totodată, trei dintre sancțiunile contravenționale, în valoare de 30.000 de lei, au fost aplicate pentru zboruri ilegale cu drone în zona municipiului București, fără autorizațiile necesare, conform reglementărilor naționale.

Călin Georgescu, protest (4)
SURSĂ FOTO: Inquam Photos / George Călin

UZPR protestează

Într-un comunicat oficial, UZPR a exprimat un protest ferm față de violențele și intimidările îndreptate asupra jurnaliștilor, subliniind că aceste fapte sunt inacceptabile și dăunătoare pentru libertatea presei.

„UZPR reamintește opiniei publice că, în ultima perioadă, atacurile asupra presei s-au intensificat, venind din diverse direcții, inclusiv din partea unor politicieni extremiști care au lansat jigniri și amenințări la adresa jurnaliștilor, încălcând astfel nu doar normele sociale, ci și legislația penală a României. Aceste acte sfidează dreptul publicului de a fi informat și, în acest context, UZPR se pronunță ferm împotriva violenței, abuzului, hărțuirii și amenințărilor la adresa jurnaliștilor”, se menționează în comunicat.

De asemenea, organizația a transmis un mesaj de solidaritate față de jurnaliștii afectați de aceste agresiuni.

„UZPR își exprimă solidaritatea cu colegii din presă care au fost victimele agresiunilor, fie din partea unor persoane publice sau private, și susține acțiunile autorităților împotriva acestor acte de violență. În același timp, subliniem că o societate democratică nu poate funcționa corespunzător fără o presă liberă și puternică, iar jurnaliștii trebuie să poată lucra în siguranță, pentru a asigura o informare corectă și imparțială a publicului”, a conchis UZPR.