Universitatea București va fi renovată! Când vor fi gata lucrările

universitatea bucuresti

SURSA FOTO: Dreamstime

Universitatea București va fi renovată, anunță rectorul Marian Preda. Acesta a oferit, de asemenea, mai multe detalii în ceea ce privește clădirile și căminele UB.

Universitatea București va fi renovată

Universitatea București va continua să se transforme și să evolueze sub conducerea realesului rector, profesorul Marian Preda, care își propune să ducă mai departe proiectele începute și să aducă îmbunătățiri semnificative în cadrul instituției de învățământ.

După obținerea celui de-al doilea mandat (2023-2028) în urma alegerilor din 6 decembrie, Marian Preda a discutat cu Buletin de București despre planurile sale și provocările pe care le va aborda în noul său mandat.

În cadrul interviului, rectorul a subliniat că aștepta realegerea, având în vedere rezultatele pozitive obținute în primul său mandat, și că va continua să se concentreze pe planificarea strategică, principii și recompensarea activităților și rezultatelor. Preda evidențiază importanța universității în promovarea meritului, echității și dreptății sociale.

Investițiile în infrastructura universității, o prioritate

Una dintre prioritățile majore ale lui Marian Preda este investiția în infrastructura universității. Acesta a dezvăluit că patru dintre cele mai mari clădiri din cadrul UB sunt în proces de renovare totală sau parțială. De asemenea, o clădire a fost achiziționată recent.

Printre acestea, clădirea Pitar Moș, cumpărată cu 6,45 milioane de euro, va fi renovată pentru a găzdui Facultatea de Limbi și Literaturi Străine.

Preda a vorbit despre renovarea clădirii din Centru și a altor proiecte de renovare și consolidare.

„În cinci ani și jumătate vom avea toată acea clădire renovată. Deocamdată, se lucrează în curtea interioară și într-o aripă din cele cinci, în zona Facultății de Istorie, care a fost relocată și în 2024 vom avea deja Istoria renovată. Se vor întoarce colegii în spațiile modernizate, renovate, urmând să se mute Matematica în altă parte până când e renovat acel segment și tot așa, pe rând, câte o cincime în următorii patru ani. Deci sunt foarte mândru de asta. Cred că lumea a văzut că sunt schele pe clădirea centrală și după zeci de ani, unele fragmente, după 100 de ani sunt în sfârșit renovate, sunt aduse în prezent”, precizează rectorul Marian Preda.

Clădirea Bulandra, închisă din cauza riscului seismic, va intra în renovare în februarie, iar proiectul este realizat în parteneriat cu Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu risc Seismic.

„În plus, avem clădirea din Panduri, așa numitul „Azil Elena Doamna”, fosta școală de fete orfane care încă se află în renovare, dar a avansat și am obținut finanțarea și pentru diferența de lucrări, astfel încât sperăm ca într-un an și jumătate, maxim doi să fie gata. Și acolo se vor muta trei facultăți într-o clădire complet renovată”, spune acesta.

Provocări în ceea ce privește căminele

Rectorul a recunoscut că există provocări în ceea ce privește starea căminelor din Campusul Grozăvești, dar a negat anumite informații vehiculate.

El a precizat că unele fotografii apărute în spațiul public nu erau relevante pentru situația actuală.

Acesta a continuat și a mai spus că unele dintre acestea au fost:

  • renovate
  • dotate cu tehnologie
  • dotate cu mobilier îmbunătățit

”Multe dintre ele erau false, erau fotografii care n-aveau nicio legătură cu Grozăveștiul. Câteva dintre informațiile acelea erau corecte, erau reale, doar că se refereau în perioada de vară, la niște spații care, ulterior, au fost renovate. La 1 octombrie, nimeni n-a intrat într-o cameră care să nu fie curată, renovată acum sau în perioada anterioară. Deci nicio cameră care nu era corespunzătoare nu a fost distribuită către studenți.

Erau informații adevărate în legătură cu persoanele fără adăpost din Grozăvești, situație cauzată de proximitatea căminului față de Podul Grozăvești, pasajul acela foarte mare la care mașinile staționează și sunt persoane care mai cerșesc acolo și noi nu aveam un control suficient de bun. Am întărit controlul, intrau și prin campus. De cele mai multe ori n-au făcut mari probleme, dar era o prezență care nu-și avea rostul acolo și pe care am mai limitat-o. De asemenea, nu erau bine securizate unele dintre grilajele de la parter, la unul dintre cămine, la cel la care a și fost un incident.

Singurul furt de ani de zile de la noi din universitate, atunci în perioada de vară, furtul a două computere și a altor câtorva lucruri ale unor studenți. Acestea au fost probleme reale acolo și am întărit paza, am pus alte camere acolo, s-au renovat și acele două etaje (parter și etajul unu). Deci da, erau și câteva informații adevărate, dar fotografiile din cele mai multe camere, fotografiile distribuite atunci erau vechi sau nu erau de la noi. De exemplu, a doua zi, a venit SANEPID-ul și nu s-a găsit un gândac în tot complexul și au căutat peste tot, și pe la ghenă. Asta nu înseamnă că nu mai apar gândaci (…)”, a continuat acesta.

SURSA FOTO: Dreamstime

Programul studenților va fi analizat

În ceea ce privește programul studenților, Marian Preda a promis o analiză serioasă a orarului pentru a limita:

  • mutările inutile
  • pauzele prelungite

În plus, a subliniat că se va încerca să se asigure un program echilibrat pentru toți studenții.

„Le-am promis studenților că vom face o analiză foarte serioasă pe orar și că, începând din semestrul viitor chiar, o să aplicăm niște principii foarte clare care, de altfel, sunt prevăzute, cu numărul maxim de ore pe zi.  Și de asemenea să încercăm să limităm cât se poate mutarea dintr-o parte în alta și pauzele exagerat de lungi și nejustificate. Nu poți să ai orar ideal, adică toată lumea să-și grupeze perfect orele, astfel încât unii să poată să lucreze. Faptul că lucrează, eu înțeleg, dar este o opțiune personală.

Noi nu putem să ne adaptăm la fiecare în parte, mai ales că lucrează la ore diferite. Dar trebuie să le furnizăm tuturor, în primul rând celor care deocamdată vin la școală, că de lucrat or să aibă timp să lucreze după, să le asigurăm un program cât de cât echilibrat și ca timp și pauze, și ca deplasări dintr-o clădire într-alta. Lucrul acesta e normal și trebuie să-l facem.

Din cauza pandemiei, n-am mai acordat prea mare atenție programului, pentru că multe ore erau online și atunci nu conta atât de mult dacă aveai pauze între ele. Acum trebuie să revenim la o raționalizare, la o optimizare, să spun așa, a programului, a orelor pe parcursul săptămânii pentru fiecare formațiune de studiu”, a mai spus acesta.

Rectorul Universității din București și-a exprimat mândria față de transformările în curs. El a subliniat importanța semnalării problemelor pentru a le remedia.

Preda a evidențiat, de asemenea, proiectele viitoare, inclusiv:

  • construcția unui cămin nou la Grozăvești
  • renovarea a două cămine la Măgurele