Universitatea Cambridge, din Marea Britanie, va efectua prima emisiune de obligaţiuni din istoria de 800 de ani a instituţiei, pentru a atrage fonduri de 200-300 milioane lire sterline (225-338 milioane euro), potrivit „The Wall Street Journal” (WSJ).

Universitatea are nevoie de bani pentru a finanţa mai multe proiecte imobiliare şi de infrastructură în oraşul Cambridge, potrivit unor documente ale instituţiei, obţinute de WSJ.

Consiliul de supraveghere al Universităţii din Cambridge a recomandat anul trecut Comitetului Financiar al instituţiei să „demareze cât mai urgent o emisiune pe termen lung pe pieţele cu dobândă fixă”.

„În mod normal strângem bani din donaţii, însă acum avem nevoie de o sumă semnificativă, aşa că vom apela la alte metode. Avem posibilitatea de a vinde obligaţiuni sau de a ne împrumuta de la bănci şi vom lua o decizie finală până la mijlocul lui 2010”, a declarat directorul financiar al Cambridge University, Andrew Reid.

Emisiunea de obligaţiuni, ultima modă în marile centre universitare

Cambridge se alătură astfel grupului de mari centre universitare occidentale care au decis în ultimul timp să apeleze la obligaţiuni pentru a se finanţa. Universităţile americane Harvard şi Princeton au emis deja obligaţiuni cu maturitatea la 30 de ani, iar Yale şi Stanford au vândut titluri cu scadenţa la 5 ani.

Harvard a atras până acum 2,5 miliarde de dolari prin vânzări de obligaţiuni, Princeton a obţinut un miliard de dolari, iar University of California a emis titluri de 1,6 miliarde de dolari, potrivit analiştilor Roubini Global Economics.

SURSA: Mediafax