O echipă a Universităţii din Tokyo a realizat un experiment privind măştile sanitare de protecţie şi eficienţa lor împotriva noului coronavirus. Care este soluţia care oferă o protecţie apropiată de 100% şi ce măşti nu ar fi recomandate pentru o protecţie eficientă?
În urma unui experiment, o echipă a Universităţii din Tokyo (Japonia) a demonstrat cum pot preveni măştile sanitare infectarea cu COVID-19. Trebuie totuşi menţionat că protecţia este mai mică în cazul celor din pânză comparativ cu cele chirurgicale.
Yoshihiro Kawaoka, de la Institutul de Ştiinţe Medicale al Universităţii din Tokyo, a declarat pentru postul public de televiziune NHK că nu s-au realizat anterior alte experimente similare în cadrul cărora să se folosească virusuri reale.
Experimentul s-a realizat folosind un simulator de infecţie cu virusul SARS-CoV-2 constând din două capete de manechine plasate în faţa unei vitrine. În cazul unuia dintre acestea, s-a folosit un spray pentru a împrăştia virusul, iar pentru celălalt, un ventilator imitând respiraţia umană, scrie Agerpres.
Receptorul care era protejat cu o mască din pânză a avut o reducere cuprinsă între 20 şi 40 % din absorbţia virusului şi între 47 şi 50 % în cazul măştii chirugicale obişnuite.
În schimb, cu o mască N95, purtată corespunzător, reducerea a fost cuprinsă între 79 şi 90 %.
Când emiţătorul a folosit o mască, din pânză sau chirugicală de unică folosinţă, reducerea contagierii în cazul receptorului a fost de peste 70 % pentru ambele cazuri, comparativ cu masca N95 plasată în mod corect, care a beneficiat de o protecţie de aproape 100 %.
Yoshihiro Kawaoka, şeful echipei care a condus experimentul, a avertizat că folosirea măştilor faciale nu evită complet contagierea cu noul coronavirus. “Important este să nu avem prea multă încredere în măşti”, a precizat el.
Un studiu privind măştile realizat şi în Statele Unite
Un alt studiu privind măştile a fost realizat recent şi de către Universitatea Duke din Carolina de Nord (Statele Unite). Au fost analizate 14 tipuri de măşti, iar rezultatele au indicat faptul că cea mai bună soluţie este reprezentată de măştile N95, urmate de măştile chirurgicale cu trei straturi de bumbac.
Cele mai slabe rezultate au fost înregistrate în cazul gaiterelor de lână. Adesea folosite de alergători, acestea au avut cel mai mare număr de particule pulverizate în aer, deoarece acestea descompun particulele mari în altele mai mici, făcându-le mai ușor de răspândit prin aer. Următoarea cea mai ineficientă variantă: măștile tricotate și bandanele nu oferă protecție aproape deloc.
Martin Fischer, unul din autorii studiului, a declarat pentru CNN că purtarea unui gaiter crește riscul de infectare: „Am fost uimiți să descoperim că numărul de particule măsurat cu Gaiterul este mai mare decât numărul de particule măsurat fără nicio mască de protecție. Noi punem accent pe faptul că oamenii ar trebui să poarte mască, dar aceștia ar trebui să poarte măști care chiar funcționează.”