Harvard folosește indicele pentru a evalua 145 de țări și a măsura dezvoltarea lor, dar și sofisticarea exporturilor lor. În fruntea clasamentului acestor economii se află Japonia, Coreea de Sud și Elveția.
Coform ICE, economia României a urcat nouă locuri într-un deceniu, demonstrând o creștere substanțială. „Această îmbunătățire se datorează diversificării exporturilor. Economia României este mai complexă decât s-ar aștepta având în vedere nivelul său de dezvoltare (PIB pe cap de locuitor)”, notează analiștii de la Harvard.
Mai mult decât economii
Studiul evidențiază faptul că creșterea exporturilor României a depășit economia în ansamblu, făcând din exporturi un pilon din ce în ce mai important. România exportă o gamă variată de bunuri și servicii, inclusiv automobile, îmbrăcăminte, produse energetice și materii prime agricole.
Economistul-șef al BERD, Beata Javorcik, prezentă pentru a discuta Raportul de tranziție 2024-2025 pentru România, a remarcat, de asemenea, că România nu se numără printre țările cele mai vulnerabile la șocuri. Aceasta, deoarece are o economie mult mai diversificată decât Slovacia, care se bazează foarte mult pe sectorul auto.
În ultimii 15 ani, sectorul automobilelor s-a extins semnificativ, iar mai recent au câștigat teren electronicele, aparatele electrocasnice și IT.
Ce exportăm
Astfel, potrivit INS, printre cele mai exportate produse sunt vehiculele și componentele auto. Iar România a atras investiții semnificative. De la echipamente electronice de consum la componente IT exporturile din această industrie au cunoscut o creștere semnificativă în ultima perioadă. O tendință de creștere se remarcă și în domeniul agriculturii, fiind exportate cereale, legume și fructe, dar și utilaje agricole. Alte tipuri de produse care merg la export sunt materiale plastice și din cauciuc, produsele textile, metale și articole din metale.
Unde și cât exportăm
Piața pe care România exportă cel mai mult continuă să fie, în ultimii ani, Germania, urmată de Italia, Ungaria și Franța, conform datelor INS din economie.
În 2022, valoarea exporturilor către aceste state a fost de aproape 40 de miliarde de euro, mai arată datele oficiale. Iar în primele 11 luni din 2024 exporturile FOB au însumat 86,11 mld euro (scădere de 1%). Iar importurile au însumat 116,16 mld euro (creștere de 3,3%).
De reținut, Capitala asigură peste 21% din totalul exporturilor României.