Universitatea Oxford anunță un nou vaccin! Pe fondul creșterii temerilor legate de noile tulpini de coronavirus, un expert al Universității Oxford a anunțat astăzi că va exista un vaccin pregătit pentru a combate tulpina sud-africană „în toamna” din emisfera nordică.
Între timp, Ungaria a luat-o înaintea Uniunii Europene (UE), aprobând utilizarea vaccinului Sputnik V, iar Statele Unite au reușit să accelereze vaccinarea.
Universitatea Oxford anunță un nou vaccin! Când va fi disponibil
Contra cronometru împotriva răspândirii Covid-19 și a noilor mutații ale virusului, în ultimele 24 de ore înregistrându-se peste 370.000 de cazuri și 10.000 de decese, potrivit Universității Johns Hopkins (JHU), Regatul Unit a anunțat că un vaccin de la Oxford / AstraZeneca împotriva tulpinei sud-africane ar putea fi disponibil între septembrie și noiembrie.
Sarah Gilbert, profesoară la Universitatea Oxford, a anunțat că „un vaccin va fi disponibil până în toamna europeană”, după ce ieri ziarul Financial Times a raportat, pentru prima dată, că un studiu publicat lunea trecută a demonstrat că vaccinul actual Oxford / AstraZeneca nu pare a oferi protecție împotriva bolii cauzate de tulpina sud-africană a virusului.
Acest produs farmaceutic „va fi transmis mai târziu altor membri ai lanțului de producție, pe măsură ce avansăm”, a adăugat Gilbert, referindu-se la partenerii Oxford / AstraZeneca, care produc vaccinuri în întreaga lume, cum ar fi Argentina și Mexic în America Latină, potrivit BBC, anunță Cronica, din Argentina.
Regatul Unit nu va introduce pașapoarte Covid-19
Pe de altă parte, responsabilul britanic pentru vaccinuri, Nadhim Zahawi, a anunțat că Regatul Unit nu va introduce pașapoarte pentru persoanele vaccinate împotriva coronavirusului, așa cum au propus alte țări, deoarece consideră că o astfel de măsură ar fi „discriminatorie”, a citat CNN.
Marea Britanie a adăugat astăzi 15.845 de cazuri noi și 373 de decese într-o singură zi, aducând totalurile la aproape 3,95 milioane și respectiv 112.465, a raportat Ministerul Sănătății, în timp ce peste 12 milioane de persoane au primit prima doză de vaccin și 511.000 ambele doze.
Dezbaterea despre așa-numitul pașaport Covid sau corona a apărut în Europa și în alte părți ale lumii cu săptămâni în urmă. În unele destinații turistice, precum Seychelles, Cipru și România, cerințele de carantină au fost deja eliminate pentru vizitatorii care pot dovedi că sunt vaccinați, în timp ce altele, precum Islanda și Ungaria, sunt deschise doar persoanelor care s-au vindecat de Covid-19.
Proteste în Danemarca
Un alt caz este cel al Danemarcei, unde anunțul pașaportului corona a provocat astăzi primele proteste la Copenhaga, convocate de Men in Blanck Danemark, o mișcare ce reunește grupuri radicale anti-vaccin, negaționiști ai pandemiei, anarhiști și de extremă dreapta.
De asemenea, aceștia au denunțat „constrângerea” la care sunt supuși de „dictatura” carantinei parțiale în vigoare în țară din cauza pandemiei, a raportat agenția ANSA.
În Danemarca, unde magazinele, barurile și restaurantele neesențiale rămân închise, dar școlile primare se pot redeschide mâine, pașaportul corona va servi, în cele din urmă, pentru a avea acces la evenimente sportive sau culturale și în restaurante.
În timp ce țările care alcătuiesc UE au alternat varii măsuri pentru a încerca să contracareze răspândirea coronavirusului, Ungaria a ieșit din rând și a aprobat utilizarea vaccinului Sputnik V fabricat în Rusia.
Budapesta ia fața Europei
„Centrul Național pentru Sănătate Publică a finalizat studiile formale necesare privind vaccinul Sputnik V, care a concluzionat că vaccinul îndeplinește specificațiile producătorului în ceea ce privește calitatea produsului și este potrivit pentru utilizarea umană”, a scris ministrul Resurselor Umane din Ungaria, Miklos Kasler, pe contul său de Facebook, citat de agenția Sputnik.
Cu această autorizație, Sputnik V a devenit al patrulea vaccin anti-Covid aprobat în Ungaria după vaccinurile Pfizer / BioNTech, Moderna și AstraZeneca.
Între timp, guvernul austriac a anunțat că va intensifica restricțiile la granițele sale începând de mâine, cu prezentarea obligatorie și fără excepție a unui test negativ, a raportat agenția Europa Press.
În Portugalia, aflată în prezent o situație delicată, au fost raportate 204 decese în ultimele 24 de ore, cel mai mic număr din 3 ianuarie, și 3.508 infecții, deși această cifră poate fi atribuită scăderii testelor în weekend, a raportat Direcția Generală de Sănătate.
Scade curba infectărilor în SUA
În paralel, Statele Unite, țara cea mai afectată de pandemia de Covid-19, cu peste 26,9 milioane de cazuri și aproape 463.000 de decese, conform JHU, au administrat ieri pentru prima dată mai mult de două milioane de doze de vaccinuri într-o singură zi, potrivit datelor compilate de agenția americană Bloomberg.
Cu aceste cifre, potrivit Bloomberg, s-au injectat deja peste 40 de milioane de doze și 8,3 milioane de persoane au primit deja ambele doze, adică au vaccinul complet, conform rețelei de stat a Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).
Deși curba de contagiune a început să scadă după decembrie și ianuarie, după un număr record de cazuri și decese, există temeri că situația s-ar putea schimba din cauza finalei ligii americane de fotbal, cunoscută sub numele de Superbowl, care se va juca astăzi.
O altă campanie ambițioasă de vaccinare se derulează în Israel, unde 3,4 milioane de persoane (aproximativ 40% din populația sa) au primit cel puțin una dintre cele două doze.
Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea.