"În momentul de faţă, la nivelul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, nu sunt toate elementele care trebuiau să fie conform Legii Educaţiei Naţionale, am sesizat organele competente care au datoria să verifice. Dacă constată că nu au fost respectate prevederile legale să emită decizii de sancţionare a celor care s-au ocupat de această clasificare", a declarat Pop.
Toamna trecută, Curtea de Apel Bucureşti respins cererea Asociaţiei Universităţilor Particulare, de anularea ordinului de clasificare a universităţilor, semnat de ministrul de atunci al Educaţiei, Daniel Funeriu.

Conforl legii educaţiei naţionale, universităţile sunt clasificate în trei categorii, respectiv universităţi centrate pe educaţie, universităţi de educaţie şi cercetare ştiinţifică sau universităţi de educaţie şi creaţie artistică şi, respectiv, universităţi de cercetare avansată şi educaţie.

Universităţile au fost clasificate împreună cu experţi ai Asociaţiei Universităţilor Europene (EUA) în baza datelor transmise de către fiecare instituţie de învăţământ superior, iar clasarea intenţionată într-o categorie superioară celei reale ar putea fi sancţionată pentru declaraţii false.
Care sunt cele mai bune universităţi
În categoria de cercetare avansată și educație sunt incluse 12 instituţii de învăţământ superior din România, dintre care patru sunt din Bucureşti: Universitatea din Bucureşti, Academia de Studii Economice, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" și Universitatea Politehnică.
În această categorie au mai intrat trei universități din Iași (Alexandru Ioan Cuza, Universitatea de Medicină și Farmacie "Gr. T. Popa" și Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi"), patru din Cluj ("Babeş-Bolyai", Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" și Universitatea Tehnică) și Universitatea Politehnică din Timișoara. 80% dintre locurile la doctorat disponibile în 2011 au fost acordate acestor universităţi.

În categoria universitătilor de educație și cercetare științifică au intrat, printre altele, Universitatea "Ovidius" din Constanţa, Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti,  Universitatea de Vest din Timişoara și Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti.
Ca universităţi de educaţie şi creaţie artistică au fost incluse în clasament Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" din Bucureşti, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" din Bucureşti, Universitatea de Arte "George Enescu" din Iaşi, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca şi Universitatea de Arte din Târgu Mureş.
În categoria universităţi centrate pe educaţie sunt curprinse instituţiile private, dar şi universităţi de stat.  Instituţiile de învăţământ superior particulare, printre care Româno-Americană, "Titu Maiorescu", "Hyperion", toate din Bucureşti sau "Apollonia" din Iaşi, sunt plasate printre universităților centrate pe educație.