Astfel, şapte din 24 universităţi de elită încă fac reclamă la peste 1.000 de cursuri rămase fără studenţi, cu doar câteva zile înainte de începerea anului universitar. Cele două motive principale pentru acest fenomen sunt taxele mari pe an, care ajung şi la 9.000 de lire pe an, dar şi pregătirea mai slabă a absolvenţilor de liceu, care cu greu îndeplinesc cerinţele pentru a da admitere la aceste facultăţi.
Universităţile din grupul Russell, Queen Mary, Universitatea din Londra au pus anunţuri în speranţa că vor atrage studenţi suficienţi pentru 178 din 194 de cursuri.
Universitatea Sheffield mai are locuri libere la 257 din 326 de cursuri, inclusiv literatură engleză şi Drept. Universitatea Exeter mai are libere 191 cursuri din 316.
Cererea totală de locuri în universităţi a scăzut cu 7% faţă de anul trecut, din cauza majorării taxelor. Dacă aceste locuri nu sunt ocupate, unele universităţi ar putea să piardă milioane de lire sterline.
Doar 642.654 de candidaţi susţin anul acesta examene de admitere la universităţile britanice, comparativ cu 692.358, anul trecut.
În mod paradoxal, acum câţiva ani, Guvernul avea regulamente foarte stricte în ceea ce priveşte locurile de la universităţi şi aplica amenzi în cazul în care acestea recrutau mai mulţi studenţi decât locurile disponibile. Demersul era menit să stimuleze univeristăţile să facă o selecţie mai bună a candidaţilor, însă se pare că nu au din ce alege, din moment ce universităţile au multe locuri libere din cauza lipsei de candidaţi cu calificative mari.