Fondurile universităţii Harvard sunt de 30 de ori mai mari decât bugetul alocat de stat, în 2007, pentru tot învăţământul superior românesc. Educaţia de calitate şi bursele îi atrag peste Ocean şi pe tinerii români. Anul trecut, după ce a terminat liceul, Andrei Cristea nu a plecat la facultate la Bucureşti, aşa cum a făcut o mare parte a colegilor săi din Craiova. El s-a hotărât să meargă direct la Harvard, universitate considerată în multe topuri ca fiind cea
Fondurile universităţii Harvard sunt de 30 de ori mai mari decât bugetul alocat de stat, în 2007, pentru tot învăţământul superior românesc. Educaţia de calitate şi bursele îi atrag peste Ocean şi pe tinerii români.
Anul trecut, după ce a terminat liceul, Andrei Cristea nu a plecat la facultate la Bucureşti, aşa cum a făcut o mare parte a colegilor săi din Craiova. El s-a hotărât să meargă direct la Harvard, universitate considerată în multe topuri ca fiind cea mai bună din lume. Şi pentru că familia sa nu dispunea de cei 200.000 de dolari necesari pentru acoperirea taxelor de şcolarizare, a cazării, a mesei şi a altor costuri aferente celor patru ani de studiu, Andrei a solicitat şi a primit finanţare nerambursabilă de la universitatea americană.
Nelimitate este cuvântul potrivit, având în vedere că sumele disponibile ale acestei universităţi au atins luna trecută valoarea de 34,9 miliarde de dolari. Suma este cu un miliard de dolari mai mare decât rezerva internaţională a Băncii Naţionale a României şi de peste 450 de ori mai mare decât suma pe care ASE Bucureşti o are disponibilă în 2007, în condiţiile în care numărul de studenţi ai ASE este mai mare decât cel al studenţilor de la Harvard.
Bogăţia unora, îngrijorarea altora
Dar de unde provin aceste resurse imense ale universităţilor? În mare parte, din investiţii şi din donaţii. Harvard, de exemplu, avea anul trecut suma de 28,9 miliarde de dolari, pe care a investit-o în acţiuni, în imobiliare şi private equity. La aceste investiţii a avut, în ultimul an fiscal care s-a încheiat la 30 iunie, un randament de 23%. Donaţiile au însumat în 2006 numai 600 de milioane de dolari.
Donaţiile sunt foarte importante pentru învăţământul american. Universităţile din SUA reuşesc să creeze o relaţie deosebită cu studenţii lor, o relaţie bazată pe respect, într-un mod care nu se regăseşte încă în facultăţile din Europa de Est. Din această cauză, absolvenţii din Statele Unite donează facultăţii pe care au urmat-o sume importante de bani, chiar dacă unii dintre ei au plătit, atunci când au fost studenţi, taxe de şcolarizare în valoare de zeci de mii de dolari pe an. Acest obicei le aduce însă şi lor un avantaj direct, pentru că prin donaţii ajută universitatea să îşi păstreze competitivitatea şi renumele.
Miliardele englezilor
8,3 miliarde de dolari este suma pe care o are disponibilă Universitatea Cambridge din Anglia. Oxford dispune doar de echivalentul a 7,4 miliarde de dolari.