Universul paralel al domnului Vlădescu

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a ieşit azi la rampă să spună că presa halucinează în privinţa măsurilor strâmbe pe care le ia guvernul. Vlădescu zice că nu există documente, analize fundamentate cum că numărul de şomeri din România ar ajunge la 1 milion şi nici că se vor plăti contribuţii la pensii pe dividende. Zău aşa? Probabil ministrul era ocupat cu altceva în timp ce şeful misiunii FMI apărea în faţa camerelor de vederi cu această declaraţie. Să

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a ieşit azi la rampă să spună că presa halucinează în privinţa măsurilor strâmbe pe care le ia guvernul. Vlădescu zice că nu există documente, analize fundamentate cum că numărul de şomeri din România ar ajunge la 1 milion şi nici că se vor plăti contribuţii la pensii pe dividende.

Zău aşa? Probabil ministrul era ocupat cu altceva în timp ce şeful misiunii FMI apărea în faţa camerelor de vederi cu această declaraţie. Să zicem că n-a văzut ştirea. Dar, în raportul de evaluare a acordului publicat pe site-ul FMI scrie că rata şomajului va atinge un punct culminant în 2009: 9,7%, cifră care, raportată la populaţia activă, se apropie de nivelul de un milion.

Vlădescu a mai spus că niciodată ideea de CAS pe dividende, pe care am auzit-o ieri, nu a existat. A continuat: nu există documente, analize, calcule care să indice aceste cifre. Greşit din nou: introducerea CAS pe dividende apare în proiectul noii legi a pensiilor. Proiect care provine dintr-o sursă cât se poate de sigură: a fost postat pe site-ul instituţiei care-l elaborează, Ministerul Muncii.

Ce să înţelegem din declaraţiile ministrului de Finanţe care se bat cap în cap cu faptele colegilor săi din Executiv? Fie că membrii cabinetului Boc habar n-au unul de acţiunile altuia, fie că în interiorul guvernului se ascut săbiile, cei doi ministri având opinii total divergente.

Există însă şi o a treia variantă, pe care, personal, tind s-o creditez: în lumea sa, datele privind şomajul şi taxarea dividendelor nu există. Din cauză că au fost publicate pe Internet, un univers total inaccesibil lui Vlădescu, după cum singur recunoaşte.