"Reglementarea prin Hotărâre de Guvern a unui pachet de servicii medicale care să facă obiectul asigurărilor voluntare de sănătate, aşa cum s-a aprobat prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 88/2017, publicată în Monitorul Oficial, riscă să limiteze posibilitatea clienţilor de a primi serviciile de care au nevoie. Efectele acestei măsuri se răsfrâng în primul rând asupra clienţilor care aleg asigurarea privată de sănătate pentru a completa serviciile medicale din sistemul public de sănătate", se precizează în comunicatul UNSAR, transmite Agerpres.
Conform reprezentanţilor asiguratorilor, din ce în ce mai mulţi asiguraţi plătesc suplimentar pentru a accesa servicii medicale care să răspundă cu adevărat nevoilor de protecţie a sănătăţii lor. Industria de asigurări trebuie să poată răspunde în continuare în mod flexibil acestei nevoi.
"Sistemul asigurărilor private de sănătate este o soluţie pentru degrevarea bugetului de stat atât timp cât preia din cheltuiala statului cu pachetul de servicii medicale de bază. În caz contrar, nu va exista niciun beneficiu pentru bugetul de stat, iar toate cheltuielile se vor face din bugetul public. Dacă recenta reglementare aprobată în şedinţa de Guvern de săptămâna trecută are scopul de a evita dubla decontare a serviciilor medicale, atenţionăm că soluţia nu este limitarea produselor de asigurare oferite, ci interdicţia impusă furnizorilor de a nu deconta de două ori aceleaşi servicii", apreciază reprezentanţii UNSAR.
Aceştia precizează că rămân deschişi dialogului cu părţile implicate, astfel încât să se găsească soluţii reale pentru clienţii care trebuie să aibă în continuare opţiuni suplimentare private pentru gestionarea stării de sănătate, iar bugetul public să beneficieze de această oportunitate.
UNSAR este, din anul 2007, membru cu drepturi depline al federaţiei asiguratorilor şi reasiguratorilor europeni – Insurance Europe.