UNSAR: Despăgubiri mai mari cu 30% pe polițele RCA în primul trimestru al anului 2024

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a anunțat că despăgubirile plătite în baza polițelor RCA în primul trimestru al anului 2024 au crescut cu aproximativ 30% comparativ cu aceeași perioadă din 2023, atingând suma totală de 1,56 miliarde lei.

UNSAR subliniază că în ultimele zile au circulat în spațiul public informații eronate care omit o parte semnificativă a despăgubirilor plătite, inclusiv cele achitate de Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) și de asigurătorii care operează prin sucursale în România.

Detalii despre plățile efectuate în baza polițelor RCA

Conform datelor oficiale furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în primul trimestru al acestui an, companiile de asigurări au achitat indemnizații în valoare totală de 1,56 miliarde lei.

Dintre acestea, 940 milioane lei au fost plătite de asigurătorii activi pe piața românească, 350 milioane lei de către FGA și 270 milioane lei de către sucursale. Comparativ, în aceeași perioadă a anului 2023, suma totală a fost de 1,2 miliarde lei.

UNSAR contestă ferm informațiile care sugerează o scădere a despăgubirilor RCA, catalogându-le drept „fake news”. Aceasta subliniază că astfel de informații pot denatura eforturile industriei și pot crea o imagine greșită asupra realității pieței asigurărilor.

asigurare auto rca
SURSA FOTO: Dreamstime

Platformă de informare și necesitatea ajustării legislației RCA

UNSAR a lansat platforma de informare „Adevărul despre RCA” (adevaruldesprerca.ro), menită să ofere acces la informații clare și corecte despre piața asigurărilor. Prin intermediul acestui proiect, UNSAR dorește să combată fenomenul fake news și să ofere asiguraților și păgubiților informații corecte despre drepturile și obligațiile lor în contextul asigurărilor RCA.

De asemenea, UNSAR atrage atenția asupra necesității ajustării Legii nr. 132/2017 privind RCA, în beneficiul tuturor părților implicate. Asociația consideră că aceste ajustări vor contribui la o mai bună protecție a șoferilor români și la optimizarea pieței asigurărilor auto din România.

Înființată în 1994, UNSAR reprezintă 21 de companii de asigurări și reasigurări, care dețin o cotă de piață de peste 90% din piața locală de profil.