Numai 30% din culturile agricole din România sunt asigurate, cu toate că piaţa de asigurări agricole a crescut an de an, atât pe segmentul de culturi agricole, cât şi pe cel de animale, a declarat, marţi, Lucian Marin, director general al companiei Gothaer Asigurări Reasigurări, responsabil al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare /UNSAR/ pentru secţiunea de asigurări agricole.
Riscurile ce pot fi acoperite de asiguratorii din piaţa românească pentru culturile agricole sunt cele de furtună, de ploi torenţiale, de grindină, incendii şi alunecări de teren.
'Există riscuri pe care asiguratorii nu le pot prelua, cum sunt cele de băltire, îngheţ de iarnă, probleme sanitare, incidente de mediu. În faţă acestor probleme, fermierii nu sunt protejaţi, iar ajutoarele pe care le poate acorda statul sunt limitate şi pot afecta foarte mult bugetul', a precizat Lucian Marin, la Forumul Internaţional de Asigurări FIAR, de la Braşov.
În aceste condiţii, o măsură complementară de gestionare a riscurilor o reprezintă fondurile mutuale pentru agricultură, măsură propusă prin Planul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, cu o alocare publică de 235,29 milioane euro, a precizat Adela Ştefan, şef de serviciu la Direcţia de Dezvoltare Rurală din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale /MADR/.
Fondul mutual permite fermierilor afiliaţi să încheie o asigurare în care să beneficieze de plăti compensatorii pentru pierderi economice cauzate de producerea anumitor evenimente reglementate prin regulamentul european şi detaliate în PNDR.
Riscurile acoperite prin fondurile mutuale, ca instrument complementar asigurărilor private, vizează evenimente precum condiţii climatice nefavorabile, secetă, inundaţii, îngheţ de iarnă, boli ale plantelor şi animalelor, incidente punctuale de mediu, a arătat reprezentantul MADR.
Potrivit datelor oferite de UNSAR, România ocupă locul 1 în UE la producţia de floarea soarelui, locul trei la exportul de grâu, locul 6 la producţia de cartofi, locul 4 la numărul de ovine şi caprine şi locul 10 la producţia de lapte. AGERPRES