Aceste plăți au fost efectuate în baza polițelor de asigurare încheiate de companiile afectate, iar în cele mai multe cazuri, intervenția asigurătorilor a făcut diferența între relansarea și colapsul unor afaceri. Așadar, asigurările sunt valoroase.

”Primele cele mai mari 10 despăgubiri achitate anul trecut mediului de afaceri, în baza asigurărilor dedicate, însumează valoarea de peste 21,1 milioane euro (105 milioane lei), reiese din cea mai recentă analiză realizată la nivelul asociaţiei. Mai mult de jumătate din această valoare reprezintă cheltuieli generate unei companii asigurate de producerea unui incendiu. Acestea au fost însă acoperite de o asigurare de bunuri şi proprietăţi care avea inclusă şi clauza de business interruption, adică au fost preluate inclusiv costurile generate de întreruperea activităţii”, arată datele UNSAR.

Un exemplu foarte elocvent

Mai mult de jumătate din această sumă a fost reprezentată de cheltuieli rezultate în urma unui incendiu major. În acest caz, compania păgubită a beneficiat de o poliță de asigurare de bunuri și proprietăți, care includea și clauza de „business interruption” (întreruperea activității), ceea ce a permis preluarea pierderilor generate de întreruperea temporară a activității.

„Mediul de afaceri este expus zilnic unei game variate de riscuri. O simplă avarie poate genera efecte în lanț, afectând antreprenorii, angajații, partenerii și clienții. Este vital ca antreprenorii să se informeze corect de la #OAMENIIdinAsigurări și să colaboreze cu companii care pot gestiona aceste riscuri, oferind continuitate afacerii”, a declarat Alexandru Ciuncan, președinte și director general al UNSAR.

Fenomenelor atmosferice li se atribuie, la rândul lor, 15% din valoarea totală a celor mai mari 10 despăgubiri acordate anul trecut.

Atenție la riscurile majore

Cea mai semnificativă daună produsă de o furtună a fost evaluată la aproximativ 1 milion de euro, demonstrând că schimbările climatice au impact direct asupra businessurilor locale.

„Un mediu antreprenorial pregătit în fața neprevăzutului înseamnă, în esență, un business bine asigurat. De la incendii, explozii, până la inundații sau avarii tehnice, soluțiile există și pot face diferența între supraviețuire și faliment”, a explicat Alina Bărbulescu, specialist în asigurări bunuri și proprietăți în cadrul UNSAR.

Astfel, UNSAR atrage atenția asupra riscurilor majore care pot conduce la întreruperea temporară sau permanentă a activității companiilor: incendii, cutremure, furtuni, avarii ale utilajelor, pierderi financiare sau blocaje pe lanțul de distribuție. În toate aceste situații, asigurările pot funcționa ca un colac de salvare.

Se recomandă un plan de asigurare personalizat

Specialiștii recomandă existența unui plan de asigurare personalizat, adaptat fiecărei industrii sau domeniu de activitate – fie că este vorba de producție, distribuție, consultanță sau construcții. Acest plan devine astfel o componentă-cheie a strategiei de management al riscurilor.

UNSAR a fost înființată în 1994 și reprezintă în prezent 21 de companii de asigurare și reasigurare, care acoperă peste 90% din piața locală. Organizația promovează dezvoltarea durabilă a industriei de profil și participă activ la modernizarea cadrului legislativ din domeniu. Din 2007, este membru cu drepturi depline al Insurance Europe – Federația Asigurătorilor și Reasigurătorilor Europeni.

Statisticile arată clar: în România, companiile de asigurări plătesc zilnic despăgubiri în valoare de peste 5,2 milioane de euro. Aceste cifre confirmă importanța crucială a asigurărilor în menținerea stabilității economice și a continuității în mediul antreprenorial.