Cercetătorii de la Universitatea Gent din Belgia au creat o grăsime din muște. Intenția lor este să înlocuiască untul în gofre, prăjituri și biscuiți, conform informațiilor publicate The Guardian.
Cercetătorii vor să facă „unt” de muște
Motivul invocat de cercetători, scrie sursa menționată, este „sustenabilitatea”. Aceștia înmoaie larvele de muscă neagră într-un castron cu apă. După aceea, le pun într-un blender pentru a obține o pastă netedă de culoare gri. Ulterior, folosesc o centrifugă de bucătărie pentru a separa untul de insecte.
„Există mai multe aspecte pozitive în utilizarea ingredientelor din insecte,” a susținut Daylan Tzompa Sosa, care supraveghează cercetarea.
Potrivit cercetătorilor, consumatorii nu observă nicio diferență atunci când într-o prăjitură este înlocuită o parte din untul de lapte cu grăsime de larve.
Consumatorii raportează un gust neplăcut
Totuși, problemele apar când procentul ajunge la 50-50. Consumatorii raportează atunci un gust neobișnuit și spun că nu mai vor să cumpere prăjitura, potrivit sursei menționate.
Studiul datează încă din 2020. Totuși, a revenit în discuție pe platformele de socializare și a făcut ca oamenii să se împartă în două tabere.
Fermierii europeni, revoltați de mâncarea pe bază de insecte
Amintim că fermierii europeni s-au revoltat împotriva planului UE de a închide mii de ferme și de a-i obliga să mănânce insecte în loc de carne, potrivit Daily Mail.
Publicația Daily Mail a prezentat în trecut cazul familiei Loeters. Peter Loeters, soția sa, Maartje, și cei doi copii mici ai lor, au fost forțați să renunțe la un hambar care adăpostea cândva 40.000 de găini ouătoare.
Statul olandez i-a retras brusc lui Peter autorizația de a crește animale pe terenul său, ceea ce a dus la închiderea rapidă a fermei și l-a adus aproape de faliment.
„Ce făcuse Peter ca să merite acest lucru? Nimic. Devenise cea mai recentă victimă a unui plan draconic al guvernului olandez de a reorganiza agricultura în încercarea de a reduce gazele cu efect de seră și, se presupune, de a proteja rezervațiile naturale naționale impuse Olandei de către Uniunea Europeană”, a scris publicația menționată.
Între timp, potrivit sursei menționate, autoritățile investighează potențialul insectelor ca hrană atât pentru oameni, cât și pentru toate animalele care pot rămâne în Olanda.
„Lobby-ul pentru insecte, cu Forumul Economic Mondial de la Davos ca majoretă, a publicat reclame cu vedete de la Hollywood care devorează cu bucurie aceste alimente neconvenționale. Una dintre ele o arată pe actrița Nicole Kidman ronțăind fericită un bol de greieri”, a scris Daily Mail.
Toate acestea îi deranjează și mai mult pe fermierii olandezi. Aceștia își fac griji pentru viitorul lor, în contextul în care lobby-ul ecologist pare hotărât să hrănească oamenii cu insecte în loc de carne tradițională, completează sursa menționată.