Untură sau ulei vegetal? Care este mai sănătos pentru gătit
Într-o dispută alimentară ce pare a fi veșnică, românii se confruntă cu întrebarea: untură sau ulei vegetal? Deși mulți dintre cei care locuiesc în mediul rural au obiceiul de a folosi untura la prăjit sau în bucătăria tradițională, îndoielile cu privire la sănătatea acesteia persistă.
Oamenii sunt împărțiți între cei care cred în beneficiile uleiului vegetal și cei care preferă tradiția și gustul unturii.
Recent, nutriționistul Mihaela Bilic a adus o perspectivă asupra acestui subiect controversat. În timp ce mulți consideră că uleiul vegetal este opțiunea mai sănătoasă, Bilic argumentează că untura poate fi mai benefică pentru sănătate decât alternativele vegetale.
Mihaela Bilic spune ce ar trebui să alegem
Specialistul susține că, deși untura poate fi asociată cu un conținut ridicat de colesterol este mai sigură decât uleiul vegetal. Acest lucru se datorează absenței grăsimilor trans periculoase, în timp ce prăjirea în ulei vegetal poate duce la formarea acestor grăsimi nesănătoase.
„Dacă prăjim în untură, nu apar grăsimile periculoase trans, dar aducem o cantitate mare de colesterol prin mâncare. Facem comparația. Visăm la o porție de cartofi prăjiți. Dacă îi pregătim acasă, cel mai bine ar fi să folosim untură”, a precizat nutriționistul Mihaela Bilic.
Explicația stă în compoziția chimică a celor două grăsimi. Untura conține grăsimi mononesaturate, care sunt mai stabile la căldură și mai puțin susceptibile la oxidare decât grăsimile polinesaturate din uleiul vegetal. Oxidarea acestor grăsimi vegetale poate genera substanțe toxice. De multe ori aceste substanțe sunt asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare și cancer.
Atunci când a fost inventat, în 1911, uleiul vegetal a fost foarte atrăgător, deoarece era accesibil. De asemenea, putea fi folosit în locul unturii, cu rezultate foarte asemănătoare.
Untura reprezintă, 40% grăsimi saturate, 50% grăsimi mononesaturate și 10% grăsimi polinesaturate. Procentul de grăsimi saturate din untură ajută la descompunerea lentă a grăsimii, reducând riscul de inflamație în organism.
Cu toate acestea, Bilic subliniază că mai sunt și alte alternative mai sănătoase la uleiul vegetal. Astfel, uleiurile nerafinate, precum uleiul de cocos, untul și uleiul de măsline, sunt, de asemenea, opțiuni mai sănătoase pentru gătit în comparație cu uleiurile vegetale rafinate, spune nutriționistul.