Unul din cinci români călătoreşte în străinătate fără asigurare

În primele 6 luni ale acestui an, primele aferente asigurărilor medicale de călătorie au scăzut cu 5%, în timp ce valoarea despăgubirilor a crescut cu 43%. Afectaţi de criză, românii au tăiat din tot ceea ce s-ar putea numi cheltuieli „de plăcere“. Cele mai multe dintre călătoriile în străinătate s-au efectuat doar dacă au fost trecute la capitolul „necesar“, iar o parte a turiştilor a renunţat la poliţa de asigurare. Tot pentru că au ajuns să

În primele 6 luni ale acestui an, primele aferente asigurărilor medicale de călătorie au scăzut cu 5%, în timp ce valoarea despăgubirilor a crescut cu 43%.

Afectaţi de criză, românii au tăiat din tot ceea ce s-ar putea numi cheltuieli „de plăcere“. Cele mai multe dintre călătoriile în străinătate s-au efectuat doar dacă au fost trecute la capitolul „necesar“, iar o parte a turiştilor a renunţat la poliţa de asigurare. Tot pentru că au ajuns să drămuiască mai bine banii, cei care au avut nevoie de îngrijiri medicale au solicitat mai des plata daunelor.

Ca urmare, rezultatele furnizate de  companiile de asigurări indică faptul că, în primele şase luni, valoarea primelor brute subscrise a fost de 17,5 milioane de lei (peste patru milioane de euro), cu 5% mai puţin ca în perioada similară a anului trecut, când această valoare era de 18,3 milioane de euro (4,97 milioane de euro). În acelaşi timp, indemnizaţiile brute plătite la şase luni au fost în valoare de 7,6 milioane de lei (adică 1,7 milioane de euro), cu aproape 43% mai mult decât în semestrul întâi al lui 2008, când valoarea despăgubirilor ajunsese la 5,3 milioane de lei (1,4 milioane de euro). „La noi, daunalitatea a crescut cu un procent de 50% în 2009 comparativ cu 2008“, spune Iuliana Hampu, director general al Rai Asigurări, liderul pieţei.

O asigurare medicală pentru un sejur (şapte zile) costă în medie 25 de lei (şase euro), iar uneori pentru un preţ dublu turoperatorii oferă şi asigurarea storno. „Comparativ cu anii trecuţi, în 2009 nu s-au efectuat majorări de tarife la asigurările medicale de călătorie“, spune Diana Paraschiv, reprezentant Omniasig, unul dintre cei cinci mari jucători de pe piaţa asigurărilor medicale. „În primele nouă luni ale acestui an, cele mai multe despăgubiri au fost din cauza îmbolnăvirilor cu caracter de urgenţă“, adaugă aceasta.

Acoperire mare pe vacanţe îndepărtate

Doar 80% din turiştii care călătoresc în străinătate aleg să-şi întocmească o asigurare medicală, mulţi dintre ei sunt însă nevoiţi să plătească acest serviciu, obligatoriu pentru ţări precum Turcia, Cipru, Egipt. „Multe asigurări sunt solicitate şi de aceia care călătoresc în destinaţiile exotice, departe de România“, declară Cosmina Vladu, director general al turoperatorului Prestige Tours. Potrivit afirmaţiilor sale, aproximativ 10% din cei care plătesc asigurarea o şi folosesc, unul dintre motive fiind alergiile la înţepăturile unor insecte sau stările febrile. „Asiguratul nu trebuie să achite contravaloarea serviciilor medicale, mai puţin la daunele până în 100 de euro care pot fi plătite la spital, urmând ca asiguratorul să-şi recupereze integral banii“, spune Hampu.

Faptul că turiştii au şansa să fie scutiţi de cheltuieli ne­prevăzute este un avantaj de care turoperatorii îi îndeamnă să beneficieze. „Încurajăm turiştii să încheie atât asigurări medicale, pentru că astfel au o siguranţă în cazul unor accidente, cât şi asigurarea storno, utilă în cazul pierderii avionului. În general, pachetele noastre turistice includ ambele asigurări la un singur preţ“, precizează Adriana Goicea, director general al agenţiei Cocktail Holidays. Potrivit acesteia, un procent de 10-20% din turişti, în funcţie de destinaţie, apelează la asigurarea medicală.

Oamenii de afaceri au tarif preferenţial

Cum mulţi dintre turoperatori colabo­rează cu multinaţionalele, aceştia au discutat tarife preferenţiale pentru oamenii de afaceri care au o şedere de peste opt zile. „Businessmenii care călătoresc în UE, dar şi în Islanda, Norvegia, Elveţia şi Turcia plătesc 19 lei pentru o asigurare medicală şi 24 de lei pentru America de Nord şi Israel“, afirmă Cristina Molfea, director de marke­ting la Christian Tour, adăugând că „doar 2% din oamenii de afaceri folosesc aceste asigurări“. O rată scăzută a utilizării asigură­rilor medicale o au şi cei care merg în Mal­ta. Potrivit turoperatorului Malta Travel, doar 5% din turişti ape­lea­ză la urgenţe medicale.

În primele nouă luni ale acestui an, cele mai multe despăgubiri au fost din cauza îmbolnăvirilor cu caracter
de urgenţă.

Diana Paraschiv, reprezentant Omniasig

50% este procentul de creştere a indemnizaţiilor plătite de către liderul RAI Asigurări. Creşterea a fost mai mare faţă de cea înregistrată per total piaţă în 2009

4% este procentul de scădere a primelor brute subscrise ale liderului pieţei RAI Asigurări. În primele şase luni ale lui 2009, valoarea acestora a ajuns la 4,82 milioane de lei