Sub un alt brand, dar cu aceeași echipă și expertiză, compania are în plan să își consolideze poziția pe piață și să continue să livreze soluții tehnologice de ultimă generație, atât pentru sectorul industrial, cât și pentru municipalități. Echipa de management inițială se regăsește în acționariatul noii companii.
La finalul anului trecut, pe lângă rebranding, NAIAD a reușit să își îndeplinească un alt obiectiv, de această dată în ceea ce privește parteneriatele de lungă durată, prin preluarea managementului întregului ciclu al apei pentru cea de-a treia rafinărie ca mărime din România.
Scurt istoric al NAIAD
Compania este prezentă pe piața din România din anul 2008. De la înființare, compania a executat zeci de proiecte, atât de reabilitare a stațiilor de epurare a apelor uzate existente, precum și proiecte „greenfield” pentru companii mari din diferite industrii, precum cea petrolieră, industria tutunului, industria alimentară și a băuturilor, dar și industria chimică.
În portofoliul de clienți al companiei se regăsesc Philip Morris International, OMV Petrom, PepsiCo, Green Tech și Clean Tech International, Rompetrol, Lukoil, Ecoterm, Purolite, NIS, DS Smith, Expur, Albalact, Kronospan, WDP, Ecopaper, municipalități: Ștefănești, Pucheni, APA Alba Iulia, clienți internaționali: Sibur / Rusia, Khor Mor / Iraq, KAR / Iraq, PepsiCo / Rusia, Eurochem / Elveția, Al Kharj / Arabia Saudită.
Compania a fost înființată în România odată cu semnarea contractului pentru modernizarea și gestionarea exploatării stației de epurare a apei uzate din cadrul Rafinăriei PetroBrazi, cu o companie din domeniul petrolului și gazelor, pornind la drum cu o echipă de aproximativ 100 de angajați.
În prezent, echipa NAIAD este formată din 130 de specialiști – ingineri, chimiști, operatori, mecanici și electricieni – activă atât la nivel național, cât și internațional.
Un nou capitol prin extinderea catalogului de servicii și creșterea competitivității
„Ne dorim să devenim un partener de încredere pentru fiecare entitate care este în căutarea unei soluții pentru aplicațiile de apă sau apă uzată, fie ele publice sau industriale. Deși considerăm că sectorul de mediu din România este pe traiectorie corectă, acesta încă are un drum lung de parcurs și credem cu tărie că putem avea o contribuție semnificativă în dezvoltarea lui.
Sectorul industrial este unul cu care suntem foarte familiarizați. Prioritatea noastră este aceea de a ne consolida relația cu clienții existenți, oferindu-ne în același timp serviciile și altor companii care sunt în căutarea unor soluții durabile în domeniul tratării apelor și epurării apelor uzate. În paralel, pentru a ne asigura stabilitatea și a ne dezvolta în continuare, ne vom concentra pe stabilirea unor parteneriate pe termen lung, atât cu clienții, cât și cu furnizori.
NAIAD va oferi, în continuare, aceleași servicii de calitate la prețuri mult mai competitive și, astfel, vom construi o bază care ne va ajuta să atingem obiective mai ambițioase, pe termen lung. Pe lângă activitatea principală a companiei, aceea de implementare proiecte de noi stații de tratare și epurare, vom clădi noi piloni pentru afacerea noastră, punând un accent mai mare pe livrarea de servicii post-vânzare, în parteneriat cu producătorii de echipamente. Unul dintre acești piloni va fi livrarea de echipamente direct de la producător către clienții noștri.
Nu în ultimul rând, unul dintre obiectivele noastre este să facem din NAIAD unul dintre cele mai cunoscute branduri românești. Ne bucură reacțiile pozitive ale clienților și partenerilor noștri față de schimbare. Le mulțumim pentru susținerea pe care ne-au arătat-o în acesta perioada de tranziție”, a declarat Erwin Moetz, CEO NAIAD.
Strategii de investiții în cercetare și tehnologie, pe temen scurt și lung
Domeniul de tratare a apei și epurare a apelor uzate evoluează rapid și bazează foarte mult pe dezvoltarea de tehnologii noi. Pentru a se asigura că poate livra în mod constant soluții de ultimă generație pentru clienți, NAIAD a dezvoltat parteneriate strategice cu diverse centre de cercetare și dezvoltare și universități din România și din lume. Soluțiile pe care NAIAD le oferă sunt conforme cu prevederile Green Deal propuse de Comisia Europeană.
![](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2025/02/Erwin-Moetz-CEO-NAIAD-si-Diana-Scripcaru-CFO-NAIAD-800x1200.jpg)
„Parteneriatul de care suntem cel mai mândri este cel dezvoltat cu o companie din Elveția, datorită căreia putem aproviziona atât piețele românești, precum și pe cele externe, cu soluții inovatoare pentru reutilizarea și reciclarea apei, eliminarea micro poluanților din apele uzate și Zero Liquid Discharge. Avem în plan, în viitorul apropiat, și o investiție în propriul nostru centru de cercetare și dezvoltare”, a adăugat Diana Scripcaru, CFO NAIAD.
Planul de afaceri al NAIAD se bazează pe o rată de creștere anuală de 15%, pentru următorii cinci ani.
Jumătate din apele uzate ale României provin din sectorul industrial
În România, aproximativ 50% din volumul total al apelor uzate provine din activitățile comerciale și industriale. În 2023, a fost generat un volum total de ape uzate de aproximativ 1.705 mil. m3, din care 785 de mil. m3 au provenit din activități economice și 920 mil. m3, din consumul menajer, potrivit datelor INS.
Industriile care au generat un volum mare de ape uzate au fost: producerea și distribuția energiei electrice (21,6%), industria metalurgică (4,6%), industria extractivă (3,1%), industria chimică și petrochimică (2,8%) și industria alimentară (1,1%). Apele uzate generate conțin poluanți de natură organică (măsurați prin consumul biochimic și chimic de oxigen), materii în suspensie, azot, fosfor și metale grele (cupru, crom, nichel, plumb, zinc) și, prin urmare, pentru a putea fi purificate, necesită un proces de tratare specific.
În România, există încă o mare cantitate de ape uzate industriale care au nevoie de tratare