Rezultatul uneia dintre probele recoltate de la pasagerii repatriați seara trecută din Maroc este pozitiv la infecția cu virusul SARS-COV-2, iar primele indicii sugerează că ar putea fi vorba despre tulpina Delta, transmite Ministerul Sănătății.
Persoana depistată pozitiv este izolată la domiciliu, iar direcția de sănătate publică va demara ancheta epidemiologică. Proba pozitivă a fost trimisă pentru secvențiere în vederea stabilirii tulpinii virusului.
Potrivit sursei citate, au fost prelucrate 115 probe de la toți pasagerii cursei, 114 dintre acestea fiind negative.
Testele au fost negative la plecare
Grupul pentru Comunicare Strategică (GCS) anunţa joi că nicio persoană din grupul de cetăţeni români şi străini care sunt repatriaţi din Maroc în România nu prezintă simptome de infectare cu virusul SARS-CoV-2, precizând că aceştia vor fi testaţi la sosire şi li se va recomanda să rămână în autoizolare până la aflarea rezultatului testului.
„În cazul în care rezultatul testului este negativ, cetăţenii repatriaţi din Maroc, ţară aflată în zona verde, vor rămâne în contact cu autorităţile medicale pentru a depista orice semn al apariţiei eventualelor simptome. În cazul în care rezultatul este pozitiv, persoanele respective vor fi transportate la unităţi medicale pentru investigaţii şi monitorizare, iar proba va fi trimisă în laboratoare specializate pentru secvenţiere, în vederea stabilirii variantei de tulpină”, transmitea joi GCS.
OMS: Nu au fost raportate decese din cauza Omicron
Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu are până la această oră informaţii despre un eventual deces asociat noii variante Omicron care provoacă COVID-19, a declarat vineri la Geneva un purtător de cuvânt al OMS.
Noua variantă, clasificată ca îngrijorătoare de OMS, a fost depistată iniţial în Africa de Sud, însă de când autorităţile sanitare sud-africane au alertat OMS despre primul caz la 24 noiembrie, infectările cu Omicron au fost constatate în aproape 30 de ţări de pe toate continentele, unele depistând infectări anterioare datei primului anunţ despre această variantă.
Deşi în afara Africii de Sud, primele infectări au fost raportate la persoane care au călătorit în regiune, primele cazuri cu transmitere locală au apărut deja în Statele Unite sau în Australia.
Potrivit OMS, există o posibilitate „ridicată” ca Omicron să se răspândească la nivel global, deşi rămân în continuare semne de întrebare legate de contagiozitate, eficacitatea actualelor vaccinuri, sau gravitatea simptomelor bolii.