Conform medicilor Doclandia, în această perioadă, românii se confruntă adesea cu intercurențe respiratorii, cu atingerea organelor în sfera ORL sau pneumologică. Cele mai întâlnite afecțiuni sunt virozele date de virusurile respiratorii, sindroamele gripale cauzate de diverse tulpini de virusuri gripale și, în cazuri limitate, infecții bacteriene localizate în faringe sau arborele bronșic. Principalele cauze sunt frecvența crescută a virusurilor, contactul cu persoanele infectate și temperatura scăzută care poate favoriza cantonarea agenților patogeni și dezvoltarea infecțiilor.
“De la finalul lunii octombrie și până în prezent, o treime dintre întrebările adresate medicilor de pe Doclandia.ro au fost despre viroze respiratorii și afecțiuni în sfera ORL. Problemele de sezon sunt frecvente, fie că vorbim de rinite, faringite sau bronșite simple, toate beneficiind de expertiză profesională, cu rezultate foarte bune. Medicii Doclandia vin constant cu recomandări și pot monitoriza îndeaproape cazul, lucru foarte important dacă simptomele escaladează. În peste 80% din cazuri, o legatură solidă cu un medic poate rezolva orice problemă”, a declarat Dr. Vasi Rădulescu, Chief Medical Officer Doclandia.
Potrivit acestuia, cele mai multe cazuri de viroză pot fi gestionate prin intermediul platformei, deși, în realitate, unii pacienți aleg să se prezinte la camera de gardă încă de la apariția tusei și a febrei. De aceea, evidențiază faptul că medicii Doclandia, pe baza simptomelor descrise, pot realiza când este cazul unei prezențe fizice în cabinet sau la o cameră de gardă.
De asemenea, specialiștii Doclandia semnalează importanța măsurilor de prevenție, în special în această perioadă când temperaturile sunt în continuă scădere. Aceștia recomandă hidratarea orală bună, protejarea de frig și de schimbările bruște de temperatură, evitarea colectivităților afectate, dar și banalul spălat pe mâini.
“Sfătuim toate persoanele să discute cu medicul Doclandia atât pe partea de prevenție primară, cât și în contextul unei afecțiuni la început, pentru a primi cele mai bune recomandări. Medicul poate discerne ușor între viroză, gripă, pneumonie, iar conduita ulterioară poate fi uneori salvatoare de viață”, precizează Matei Țiboc, Fondator Doclandia.
În ceea ce privește modul în care românii aleg tratamentul acestor probleme de sănătate, medicii Doclandia spun că foarte mulți români știu că evoluția este autolimitată în cazul virozelor, iar clasica terapie cu paracetamol, vitamina C și un antitusiv poate ameliora simptomele. Un important semnal de alarmă asupra căruia specialiștii atrag atenția este procurarea și utilizarea nejustificată a antibioticelor în cazul virozelor, lucru ce trebuie interzis fără o recomandare clară de la medic.
Doclandia este prima platformă online 100% românească ce oferă acces continuu la informaţii medicale furnizate de doctori, cu un abonament de mesagerie nelimitat. Informațiile și opiniile obținute de la colaboratorii Doclandia nu reprezintă un diagnostic medical și nici o recomandare cu privire la efectuarea propriu zisă a unui tratament medical.