“La recensământ au fost înregistrate în cadrul populaţiei stabile şi persoanele temporar absente din judeţ, acelea care absentează mai puţin de 12 luni şi care sunt în număr relativ mare, de peste 11.000 persoane, cea mai mare parte a acestora – 7.640 – fiind plecate în străinătate, adică 69,1%. În cadrul recensământului au fost înregistrate 22.087 persoane plecate din ţară de cel puţin 12 luni, reprezentând 7,7% din populaţia stabilă a judeţului. Dacă îi adăugăm pe cei de dinainte, ajungem la peste 10% din populaţia stabilă a judeţului plecată în străinătate”, a afirmat Mircea Chira.
16.627 bistriţeni au ales să plece în Spania, reprezentând 56% din total, iar dintre aceştia 9.162 persoane au vârsta cuprinsă între 25 şi 44 ani. A doua ţară ca destinaţie este Italia, unde au plecat peste 5.400 de bistriţeni.
Potrivit directorului de la Statistică, ţările din vestul Europei vor avea nevoie şi în deceniile următoare de imigranţi pentru a acoperi necesarul de forţă de muncă.
“Evoluţia în viitor a migraţiei externe este greu de prevăzut astăzi, fiind direct dependentă de evoluţia economică şi socială a ţării noastre şi de politicile de imigrare ale ţărilor dezvoltate. Studiile lor recente arată că Europa de Vest va avea nevoie de imigraţie pentru menţinerea dimensiunii necesare a forţei de muncă şi în deceniile următoare”, a spus Mircea Chira.
Bistriţa-Năsăud are o populaţie de peste 286.000 de locuitori, dintre care 50,5% sunt femei, iar 63% dintre bistriţeni locuiesc în mediul rural.AGERPRES