În 2018, găsirea forței de muncă calificate la un preț competitiv va fi mai grea decât în 2017, mai ales ținând cont de toate schimbările legislative din ultima perioadă, previzionează omul de afaceri Liviu Tudor, cel mai mare proprietar român de spații pentru birouri.
„Companiile vor trebui să aloce resurse suplimentare pentru menținerea unui nivel salarial mulțumitor pentru angajat, dar totuși competitiv pentru bugetele alocate“, spune președintele și fondatorul Genesis Development.
El se așteaptă ca anul viitor cerințele angajaților companiilor multinaționale să se diversifice și mai mult. Chiriașii nu se mai mulțumesc să aibă în apropierea biroului acces la cafenea, sală de sport și restaurant, spune Tudor. „Oamenii își doresc să le fie livrată o experiență, vor să aibă acces la activități comunitare, să fie conectați atât în lumea digitală, cât și în cea reală. Community spirit devine o parte componentă a spațiilor de birouri“, completează el.
Datorită creșterii suprafeței totale de spații de birouri, cu peste 217.000 mp anuntați în 2016-2017, gradul general de neocupare al spațiilor de birouri va crește cu 4-5% în 2018, potrivit acestuia. „Este important ca piața să crească nu din relocări ale multinaționalelor, ci organic, prin chiriași noi“, sugerează Liviu Tudor.
Omul de afaceri a investit până acum în imobiliare peste 400 mil. euro, în principal în parcurile de afaceri West Gate și Novo Park din București și în campusul studențesc West Gate Studios.
El se clasează pe locul 13 în ultima ediție a Top 300 Capital cel mai bogați români, cu o avere estimată la 260-280 mil. euro.
Liviu Tudor deţine o diplomă de inginer în Aeronautică de la Institutul Politehnic din Bucureşti şi a urmat cursuri de specialitate la London Business School. El este secretar general al Asociaţiei Române pentru Clubul de la Roma, vicepreşedinte al European Property Federation (asociaţie care reuneşte proprietarii de clădiri comerciale din Europa) şi membru al World Presidents’ Organization.