„De două săptămâni, conturile RHS sunt poprite şi nu pot plăti furnizorii. Compania avea obligaţia legală să îşi ceară insolvenţa din moment ce intrase în incapacitate de plată. ANAF este obligată acum să deblocheze conturile, iar compania îşi va continua activitatea în insolvenţă până la decizia judecătorească cu privire la suspiciunea de fraudă“, a declarat pentru Capital Remus Borza, managing partner Euro Insol, administratorul judiciar numit de Tribunalul Bucureşti.
Insolvenţa nu se datorează lipsei de profitabilitate a companiei, care a încheiat ultimii trei ani pe plus, ci unei suspiciuni de fraudă în valoare de 97 mil. lei pe care se presupune că a realizat-o RHS, Scop Computers şi Romsoft, principalii jucători din piaţa de profil din România.
În cazul RHS, ANAF a trimis pe 9 Martie 2012 o decizie de instituire a unor măsuri asiguratorii în urma unor verificări prin care s-a constat că RHS şi Romsoft au achiziţionat prin intermediul firmelor Star Soft şi Nord Star Soft servicii de furnizare date şi prelucrare informaţii pentru monitorizarea GPS a autovechiculelor în valoare de 550 milioane de lei (130 mil. euro) de la o firmă fantomă denumită Twin Impex SRL. TVA-ul aferent acestor facturi şi dedus fiscal este de 97 mil. lei. Situaţia este similară şi în cazul companiilor Scop Computers şi Romsoft. RHS a contestat la Judecătoria Sectorului 3 măsura asiguratorie instituită de fisc.
„Insolvenţa RHS nu vine să obstrucţioneze punerea în executare a măsurii asiguratorii luate de ANAF, în condiţiile în care nu există o hotărâre judecătorească care să confime creanţa fiscală, iar actul administrativ fiscal este contestat, ci reprezintă singura cale de continuare a activităţii cu efecte benefice pentru cei 200 salariaţi, pentru bugetul statului şi pentru piaţa de IT în ansamblul ei. Având în vedere gradul ridicat de solvabilitate al companiei, dacă va exista o hotărâre judecătorească care să constate obligaţia de plată către buget a sumei de 97 milioane lei, ANAF îşi va putea recupera creanţa în procedura insolvenţei“, a explicat Borza.
Fondată în 1999, cu capital 100% românesc, RHS a ajuns lider de piaţă în România şi Balcani, având filiale în Timişoara, Cluj-Napoca, Constanţa, Bacău, Galaţi, Suceava, Braşov, Ploieşti, Iaşi şi Craiova şi reprezentanţe în Olanda, Macedonia, Serbia şi Bulgaria. RHS este cel mai mare importator al mărcilor Fujitsu, LG Electronics, AMD, Brother, Intel, Canon, HP, Sony, Kingston, Samsung, Toshiba, Microsoft şi principalul furnizor pentru pentru Altex, Domo şi hipermarketuri.
RHS Company, pentru care lucrează circa 200 de salariaţi, a dezvoltat propria marcă de sisteme, servere şi componente de reţea, înregistrând în 2010 o cifră de afaceri de peste 80 milioane de euro.