O companie japoneză aflată pe locul 46 în clasamentul celor mai mari producători de componente auto din lume, având vânzări mondiale anuale de circa 5,3 miliarde de dolari, a anunțat că săptămâna viitoare își va înainta solicitarea de intrare în faliment. Grupul are două subsidiare în România și deține aici trei uzine cu peste 7.000 de angajați.
Scandalul airbag-urilor, care a forțat mari producători auto din întreaga lume să anunțe „recall” după ”recall” pare să fi afectat bilanțul financiar al Takata Corp. atât de grav încât grupului nu-I mai rămâne decât să intre sub protecția falimentului. Conform Bloomberg, este de a;teptat ca japonezii să ceară protecția falimentului mai întâi în țara de origine, Japonia, și, mai apoi, în Statele Unite și Europa. Prin acest demers oficialii Takata speră să-și poată vinde acțiunile companiei Key Safety Systems Inc., firmă înregistrată în SUA, dar având ca proprietar grupul chinez Ningbo Joyson Electronic Corp.
Din nefericire, faliemntul poate afecta și afacerile Takata din România unde grupul este reprezentat de două subsidiare Takata România și Takata Sibiu. Cele două entități juridice au trei uzine care produc la Sibiu și Arad airbag-uri, centuri de siguranță și volane. Conform datelor raportate Ministerului Finanțelor Publice, Takata România a avut anul trecut o cifră de afaceri de 2,57 miliarde de lei și un profit net de 112,81 milioane de lei. În același timp Takata Sibiu a raportat afaceri de 481,28 milioane de lei și un profit de 18,65 milioane. Numărul total de anhajați ai Takata în România depășește 7.000.