Grupul Futureal, pe care îl controlează cei doi investitori, este cunoscut pe piaţa locală pentru dezvoltarea ansamblului rezidenţial Parcul Privighetorilor din Bucureşti, un proiect cu 125 de apartamente care a costat 20 mil. euro, şi pentru mallul Gold Plaza din Baia Mare, dezvoltat în parteneriat cu Immofinanz, o investiţie de 87 mil. euro.
Acum, Futureal România plănuieşte să dezvolte ansambluri rezidenţial prin Cordia, o companie membră a grupului, la cârma căreia este Mauricio Mesa Gomez, care a activat ca director general pentru Hercesa România şi Bulgaria.
Compania a plătit 3,7 mil. euro pe un teren ce a aparţinut producătorului de mezeluri Medeus, aflat în insolvenţă. În locul fostei fabrici, amplasată lângă cartierul ANL Romexpo, se va construi un cartier cu 469 de apartamente, care necesită o investiţie de 40 mil. euro, potrivit directorului companiei. Până acum, terenul a fost curăţat de fostele clădiri, iar din decembrie se aşteaptă începerea lucrărilor de excavaţie pentru prima etapă a ansamblului denumit Parcului20, care va cuprinde 260 de apartamente şi a cărei termen de finalizare este septembrie 2020. Cordia a demarat deja licitaţia pentru alegerea constructorului, la care s-au înscris 15 firme. Investiţia va fi susţinută parţial din capitalul dezvoltatorului şi de finanţare bancară.
Dezvoltatorul oferă cumpărătorilor 30 de tipuri de apartamente, iar preţurile variază între 66.700 euro, pentru un apartament cu două camere, şi 250.000 de euro, pentru un duplex cu cinci camere. Mesa Gomez spune că jumătate din proiect este gândit cu preţuri care să permită aplicarea de TVA de 5%, adică sub 450.000 de lei.
Extindere
Mauricio Mesa Gomez a anunţat că firma pe care o conduce a mai cumpărat, în ultima perioadă, încă trei terenuri, cu suprafeţe cuprinse între 8.000 mp şi 22.000 mp, în zona de centru-nord a Bucureştiului, pe care ar putea construi încă 1.300 de apartamente.
În plus, managerul spune că este în discuţii serioase pentru achiziţia a alte două terenuri, potrivite pentru încă 1.000 de apartamente.
Zona Expoziţiei, pe care au ales-o investitorii maghiari pentru primul lor proiect post-criză, a devenit ţinta tot mai multor dezvoltatori imobiliari. Milionarii Iulian Dascălu, Alin Niculae, Gheorghe Iaciu, Dan Şucu, Valentin Vişoiu şi George Copos, alături de dezvoltatori imobiliari străini, şi-au înfipt steagul în zona Expoziţiei din Capitală şi promit să construiască, în câţiva ani, peste 1.800 de apartamente, 11 clădiri de birouri şi spaţii expoziţionale. Zece grupuri de investitori, care au achiziţionat terenuri aici, pregătesc plasamente care însumează peste jumătate de miliard de euro, potrivit calculelor revistei Capital.
Managerul Cordia România spune că planurile investitorilor nu vor fi date peste cap de întârzierea prelungirii liniei de metrou până în Otopeni şi asta pentru că proiectele anunţate sunt grupate într-o zonă aflată la o distanţă de 10-18 minute de staţia de metrou 1 Mai.
El se aşteaptă ca angajaţii care lucrează la corporaţiile cu sedii în acest cartier să fie principala sursă de clienţi ai proiectului său. „Rata mare de aglomerare a apartamentelor din Bucureşti, salariile crescute şi clasa medie în dezvoltare arată o cerere reală de apartamente, în ciuda statisticilor care arată o scădere a tranzacţiilor“, spune Mauricio Mesa Gomez.
Cei doi proprietari ai Futureal, Péter şi Futó Gábor, au participat la oferta publică iniţială a Globalworth, companie fondată de omul de afaceri Ioannis Papalekas, prin intermediul Finext Fund Management cu o participaţie de 1,41% din acţiunile cotate ale Globalworth în aprilie 2014.