Săptămânalul american Newsweek, aflat de mai mulţi ani în grave dificultăţi financiare, va fi preluat de omul de afaceri Sidney Harman, pentru un dolar simbolic, a anunţat grupul de presă Washington Post, preluat de agenţiile internaţionale de presă.

Tranzacţia pune capăt aproape unei jumătăţi de secol în care publicaţia a fost deţinută de Washington Post Company, care a cumpărat-o în 1961. Săptămânalul Newsweek a fost fondat la 17 februarie 1933.

Potrivit ediţiei de vineri a cotidianului New York Times, Harman ar prelua Newsweek pentru suma simbolică de 1 dolar, plus pasivul grupului.

„Newsweek este o comoară naţională. Sunt absolut încântat să urmez societăţii Washington Post şi familiei Graham. Mă bucur de această mare provocare jurnalistică, economică şi tehnologică”, a declarat Sidney Harman, un magnat în domeniul echipamentelor audio. În vârstă de 91 de ani, el este soţul unei influente parlamentare din California, democrata Jane Harman.

Newsweek a anunţat în paralel plecarea redactorului său şef, Jon Meacham, imediat după finalizarea tranzacţiei, prevăzută pentru sfârşitul lui august sau începutul lunii septembrie.

Între 2008 şi 2009, Newsweek a pierdut aproape 15% din cititori, având 2,316 milioane de exemplare vândute, cifră care îl situează pe locul 26 într-un clasament alcătuit de asociaţia editorilor din SUA. Anul trecut, Newsweek a avut pierderi de 28 milioane de dolari, iar veniturile din publicitate au scăzut cu 37%.

SURSA: Agerpres, Le Monde